آنچه در این مقاله خواهید خواند:
تکانشگری کودکان چیست؟
در این مقاله قضد داریم به بررسی روش های درمان تکانشگری کودکان و تشخیص انواع آن و علت بوجود آمدن علائم آن بپردازیم. تکانشگری یا رفتار تکانشی، به طور گسترده ای به عمل کردن بدون آینده نگری گفته می شود. رفتاری که ناپخته، سریع و پرخطر باشد و همچنین نامناسب با موقعیت باشد. تکانشگری عموما با نتایج نامطلوب همراه است. فرد دارای ویژگی تکانشگری، ممکن است در مدیریت رفتارهای ناگهانی با مشکل مواجه باشد. از تصمیم گیری های عجولانه گرفته تا شروع دعوا. تکانشگری می تواند به خود و اطرافیانتان آسیب برساند. علاوه بر تضعیف روابط و کاهش احساس سلامت کلی، رفتارهای تکانشی در صورت عدم کنترل می تواند منجر به آسیب های مالی نیز بشود.
توصیه میکنم قبل از خواندن مقاله تکانشگری کودک برای اطلاع از بیش فعالی چیست به مقاله مربوطه مراجعه نموده و سپس این مقاله را مطالعه فرمایید.
خوشبختانه، درمان هایی وجود دارد که می تواند به کنترل تکانشگری کودک کمک کند از جمله روان درمانی و مشاوره ، آموزش ذهن آگاهی و درمان های دارویی. اما تکنولوژی لورتا نوروفیدبک که پیشرفته ترین نوع درمان بدون دارو در خاورمیانه است با ماندگاری و اثربخشی بسیار بالا در مراکز روانشناسی و علوم اعصاب سایبر برای مراجعه کنندگان مهیا شده است.کافیست با مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر تماس بگیرید تا با متخصصین مرکز درمورد این درمان صحبت کنید.
مشخصات کودک دچار اختلال تکانشگری
مطابق دفترچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، افرادی که دچار رفتارهای تکانشی هستند معمولاً به شرح زیر توصیف می شوند:
- تندخو
- بی احتیاط
- غیر قابل پیش بینی
- بی ثبات
در حقیقت، ویژگی بی ثباتی است که تکانشگری را به بهترین نحو توصیف می کند. افراد دچار تکانشگری معمولا احساسات ناپایدار، رفتارهای ناپایدار و روابط ناپایدار را تجربه می کنند. ممکن است آن ها در هر موقعیتی واکنش سریع نشان دهند و اغلب نتوانند تشخیص دهند که که رفتارشان غیر منطقی است.
از نظر روانشناختی، رفتارهای تکانشی ذاتاً نامناسب و خطرناک هستند. فرد دچار تکانشگری کمتر احتمال دارد عواقب احتمالی را در نظر بگیرد و اغلب به سمت رفتارهای آسیب زا (مانند خوردن زیاد یا نوشیدن بیش از حد) روی می آورد.
با این حال، رفتارهای تکانشی خفبف عامل تشخیص هیچ اختلالی نیستند. تشخیص تنها وقتی صورت می گیرد که رفتار فراگیر و مخرب باشد و توانایی فرد را در عملکرد عادی روزانه مختل کند. در این صورت ممکن است تشخیص اختلال در نظر گرفته شود. برای تشخیص صحیح اینکه دچار تکانشگری هستید یا خیر می بایست به متخصص مراجعه کنید. متخصصین مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر بصورت تخصصی در تشخیص ابتلا و راهنمایی های پس از تشخیص در کنار شما خواهند بود. می توانید با تماس با مرکز با متخصصین ما صحبت کنید.
تکانشگری نباید با اختلال وسواس اشتباه گرفته شود. در وسواس شخص غیر طبیعی بودن رفتار را تشخیص می دهد اما نمی تواند جلوی آن را بگیرد. اما تکانشگری، فرد بدون اینکه متوجه باشد که رفتار غیرطبیعی است، عمل می کند.
دیگر والدین مقاله مقابل را بسیار مطالعه نموده اند : اختلالات یادگیری و انواع آن
تشخیص کودک دچار اختلال تکانشگری
برای تشخیص بر اساس معیار های DSM 5، متخصص دو معیار اصلی تشخیصی این اختلال را رعایت میکند:
اختلال در عملکرد شخصیت، چه از نظر خود انگاره ضعیف و خود انتقاد گری و یا از نظر بی ثباتی هدف، آرمان ها، ارزش ها یا برنامه های شغلی
اختلال در عملکرد بین فردی، چه از نظر فقدان همدلی (به دلیل نگرش منفی و حساسیت بیش از حد) و یا عدم توانایی در برقراری روابط صمیمانه (به دلیل بی اعتمادی، نیازمندی بیش از حد به دیگران، یا ترس از ترك شدن)
هر دو معیار برای تشخیص تکانشگری کودکان باید رعایت شود. این فرایند پیچیده ای است که نیاز به تخصص بالینی داشته و مستعد تشخیص نادرست است. برای جلوگیری از این امر، همه دلایل ممکن دیگر باید مورد بررسی و بررسی قرار بگیرند، اعم از روانی و جسمی.
توجه داشته باشید که تشخیص تکانشگری کودکان کار تخصصی است و حتما برای این کار لازم است که به یک متخصص مراجعه فرمائید. برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در مورد علت و انواع این اختلال و نحوه تشخیص علائم و درمان تکانشگری کودکان با شماره 02144206861 تماس حاصل فرمایید .
علت به وجود آمدن تکانشگری کودکان
هیچ کس نمی تواند به طور دقیق بگوید چه عواملی باعث ایجادتکانشگری کودکان می شود. اما عوامل مختلفی مطرح هستند، مانند:
علت های روانشناسی تکانشگری در کودک
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد تکانشگری به علت اختلال استرس پس از آسیب (PTSD) ایجاد می شود، به ویژه اگر این ضربه در کودکی رخ داده باشد.
اثر ژنتیک در ایجاد اختلال تکانشگری در کودک
مطالعات انجام شده در رابطه با رفتارهای دوقلوها نشان می دهد كه ژنتیك ممكن است نقش بیشتری نسبت به آنچه تاکنون تصور می شود درتکانشگری داشته باشد. اعتقاد بر این است که یک خطای ژنتیکی در کروموزوم 9 ممکن است با ویژگی های تکانشگری مرتبط باشد.
جهش هایی از این دست ممکن است باعث تولید سروتونین و دوپامین، انتقال دهنده های عصبی مرتبط با خلق و شناخت شود. براساس تحقیقات دانشگاه وندربیلت، اختلال دوقطبی با نشانه های تکانشگری ممکن است ارتباط نزدیکی با گیرنده های دوپامین روی مغز نیز داشته باشد.
اگر این گیرنده ها به ویژه در قسمت جلوی مغز که تصمیمات منطقی گرفته می شود، دچار اختلال شوند، ممکن است فرد قبل از عمل، ظرفیت کمتری برای “فکر کردن به مسائل” داشته باشد.
همان گیرنده های معیوب ممکن است توضیح دهند که چرا در تکنشگری فرد کمتر قادر به دستیابی به کنترل خود یا حفظ حس سلامت عاطفی است.
در نهایت ترکیبی از عوامل محیطی، ژنتیکی و فیزیولوژیکی است که به احتمال زیاد شرایط مناسبی را برای رشد تکانشگری ایجاد می کند. برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در مورد علت و انواع این اختلال و نحوه تشخیص علائم و درمان تکانشگری کودکان با شماره 02144206861 تماس حاصل فرمایید .
مقاله جذاب و پر بازدید در این حوزه : ریتالین و هر آنچه در مورد مصرف آن باید بدانید
انواع کودکان تکانشگر
انواع مختلفی از رفتار تکانشی وجود دارد که نشانه های آن با توجه به هر وضعیت متفاوت است. با این حال، رفتارهای خاصی وجود داردکه در افراد دچار تکانشگری رایج است، از جمله:
- ناگهان برنامه ها را تغییر می دهد یا لغو می کند
- خوردن یا نوشیدن زیاد است
- پاکسازی وسایل مربوط به “شروع دوباره”
- دائما کار تازه ای شروع می کند
- هدر دادن از پول و دارایی
- درگیریهای شدید
- طغیان های عاطفی مکرر
- عدم توانایی در انتقاد پذیری
- پیوستن و سپس ترک گروهها به صورت مکرر
- نتیجه گیری سریع و بدون تامل
- رفتارهای پرخطر جنسی
- عذرخواهی بیش از حد
- در میان گذاشتن احساسات خود با دیگران به صورت افراطی
- خشونت فیزیکی
- ترک یک کار به طور ناگهانی
- آسیب به خود
- تهدید برای آسیب رساندن به خود یا دیگران
دیگران این مقاله را نیز مطالعه نموده اند : راه های مقابله با لجبازی کودکان
دیگران این مقاله رازهای بیش فعالی کودکان را هم مطالعه نموده اند.
درمان تکانشگری کودکان
در حالی که رفتارهای تکانشی می تواند شدید و فراگیر باشد، اما اغلب با موفقیت اختلال تکانشگری کودک درمان می شوند. بسیاری از روش های درمانی برای تکانشگری دارای مؤلفه هایی هستند که به طور خاص جنبا های مختلف تکانشگری را هدف قرار می دهند.
روان درمانی اختلال تکانشگری کودک
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) بر مهارت های ساختاری تمرکز دارد که باعث کاهش رفتارهای تکانشی می شود و توانایی فرد را در تفکر و تأمل قبل از عمل را افزایش می دهد. با استفاده از مکانیسم های مقابله ای برای مقابله با احساسات شدید، فرد دچار تکانشگری بدون مواجهه با موقعیت ها برای آن آماده می شود.
ذهن آگاهی، مهارتی که در DBT آموزش داده می شود، فرد را به ماندن در لحظه تشویق می کند، که می تواند به فرد کمک کند تا نسبت به اقدامات خود آگاه باشد، در نتیجه عواقب کارش را در نظر بگیرد. تمرین این تکنیک می تواند به فرد کمک کند تا زمان لازم را برای تأمل در رفتار خود داشته باشد و به فرد این امکان را می دهد که تصمیمات منطقی تری در مورد نحوه پاسخ به حوادث پیرامون خود بگیرد. مراقبه ذهن آگاهی نیز روشی است که اغلب برای پشتیبانی از این درمان استفاده می شود.
دارو درمانی اختلال تکانشگری کودک
داروهایی مانند مهارکننده های انتخاب مجدد سروتونین (SSRI) که بعضا با دوز کم به همراه یک داروی ضد روان پریشی تجویز می شوند نیز ممکن است در درمان این مشکل کمک کنند. استفاده از داروها زمانی صحیح است که رفتار فرد خطراتی را برای امنیت خود یا اطرافیانش ایجاد کند.
تعدادی دارو وجود دارد که به طور خاص تکانشگری را درمان می کنند، از جمله:
ضد روانپریشی های آتیپیک: به نظر می رسد aripiprazole باعث کاهش مشکلات بین فردی و تکانشگری می شود.
تثبیت کننده حالت: لامکتال (لاموتریژین) ممکن است به کاهش تکانشگری و پرخاشگری کمک کند، در حالی که توپامکس یا توپیرامات ممکن است تکانگری، پرخاشگری و اضطراب را بهبود بخشد.
داروها به همراه استفاده از روان درمانی بیشترین تأثیر را دارند. هرچند اثرات جانبی و عوارض استفاده از دارودرمانی یکی از بزرگترین معایب آن بوده و گاها مشکلات بیشتری را به بار می آورد.
درمان جدید و پیشرفته لورتا با بهره گیری از تکنولوژی نوین تصویربرداری مغزی موسوم به نقشه مغزی، بدون عوارض و به صورت موثر و پایدار می تواند تکانشگری را در کودکان و بزرگسالان درمان کند. این درمان بر مبنای آموزش دهی در سطح شبکه های عصبی طراحی شده و به دقیقترین شکل ممکن مشکل تکانشگری را برطرف می کند. درمان لورتا درمانی بسیار آسان بوده و کودک می تواند به آسانی جلسات درمانی را پشت سر بگذارد. لورتا برای اولین بار در ایران در مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر عرضه شده و تا کنون توانسته موارد بسیار زیادی از تکانشگری را در کودکان و بزرگسالان درمان کند. برای اطلاعات بیشتر درمورد درمان می توانید با مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر تماس بگیرید.
برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در مورد علت و انواع این اختلال و نحوه تشخیص علائم و درمان تکانشگری کودکان با شماره 02144206861 تماس حاصل فرمایید .
مقابله با کودک
علاوه بر رعایت برنامه درمانی و مراجعه به درمانگر، مراحلی وجود دارد که خودتان نیز می توانید برای مقابله بهتر با تکانشگری انجام دهید. اغلب، اولین قدم شناسایی آن دسته رفتارهای تکانشی است که می خواهید تغییر دهید. بعد، شما می توانید یکی از این استراتژی را زمانی که شما متوجه تمایل به انجام این رفتارها را درخود مشاهده کردید، امتحان کنید:
بصورت ذهنی یک زنجیره حوادث ترسیم کنید: این کار به شما امکان می دهد رفتار تکانشی و آنچه پیش از رفتار رخ داده است را شناسایی کنید، همچنین قادر خواهید بود افکار و احساسات خود را ارزیابی کرده و پیامدهای آن را در نظر بگیرید.
به یک گروه پشتیبانی بپیوندید: پیوستن به یک گروه پشتیبانی می تواند در مدیریت رفتارهای تکانشی کمک کننده باشد. همچنین این امکان را به شما می دهد تا در مورد مقابله با رفتارهای تکانشی با دیگران در مورد کارهایی که انجام داده اند (و انجام نداده اند) صحبت کنید.
استفاده از روش جایگزینی
رفتارهای تکانشی را با رفتارهای سالم جایگزین کنید. در حالی که تکانشگری ممکن است اثر مثبت کوتاه مدت (به عنوان مثال از بین بردن اضطراب یا ترس) ایجاد کند، راههای سالمی نیز برای مقابله وجود دارد، از جمله پیاده روی، نوشتن خاطرات روزانه، صحبت با یک دوست قابل اعتماد یا ملاقات با یک گروه پشتیبانی.
تنفس عمیق را تمرین کنید. تنفس عمیق یکی از راه های کمک به مدیریت استرس است که می تواند به شما در تنظیم روحیه خود و کاهش رفتار تکانشی کمک کند. تمرکز بر روی تنفس شما همچنین می تواند حواس شما را از رفتار تکانشی پرت کند.
اگر شما یا یک عزیز درگیر مقابله با تکانشگری هستید، برای دریافت اطلاعات در مورد علت و انواع این اختلال و نحوه تشخیص علائم و درمان تکانشگری کودکان با مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر تماس بگیرید.
نکات مثبت و منفی تکانشگری
شما هم احتمالاً برایتان پیش آمده است که چیزی را گفته اید که بعداً از آن پشیمان شدید. یا کاری را با خودتان برای شما انجام داده اید که که آرزو می کنید کاش انجام نمیدادید. بله، شما نیز مانند بسیاری دیگر احتمالاً قربانی علائم تکانشگری کودکان شده اید. ممکن است بارها اعمال تکانشی شما برایتان دردسر شده باشد. با این حال، مواقعی وجود دارد که ممکن است رفتار تکانشگری با عث شود شما این سؤال را از خود بکنید که “چی فکر می کردم؟” در این مورد شکی نیست، پیچیدگی تکانشگری می تواند یک جنبه مثبت داشته باشد و یک جنبه منفی.
مزیت های کودکان دچار این اختلال
بیایید با آن روبرو شویم: علائم تکانشگری کودکان غالباً باعث بدنامی می شود و این عادلانه نیست چون گاهی تکانشگری کودکان می تواند یک نیروی محرک پشت نبوغ هنری آنان باشد. به عنوان مثال، برخی از هنرها، کتاب ها و موسیقی های بسیار عالی از تکانشگری بیرون آمده اند. تکانشگری می تواند خلاقیت را تقویت کند. اگر این جنبه از تکانشگری را تجربه کرده اید، پس برایتان عجیب نیست که به طور خودجوش رفتار کنید. بعضی اوقات رفتار تکانشی می تواند به هدف خوبی منجر شود. تکانشگری به شما این امکان را می دهد که سریع عمل کنید و از فرصتی استفاده کنید که اگر زود نجنبید از دست می رود. به این نوع رفتارهای مثمر ثمر و مثبت “تکانشگری کارآمد” گفته می شود و می توان آن را یک مزیت خواند.
نکات منفی
زمان هایی وجود دارد که عجولانه عمل کردن می تواند به مشکلات بزرگی منجر شود. احتمالاً می توانید به زمانی فکر کنید که تکانشگری باعث شده است که بعداً پشیمان شوید که چه کردید یا چه گفتید. این نوع رفتار با عنوان “تکانشگری ناکارآمد” شناخته می شود. وقتی دائماً با تکانشگری عمل می کنید، از کنترل خارج می شوید، رفتار شما نامنظم می شود و ممکن است در زندگی احساس ناپایداری کنید. شما به آرزوها و خواسته های خود اجازه می دهید تا شما را در مسیر ویرانی سوق دهند. تکانشگری در تصمیمات لحظه ای توسط پیش بینی و منطق تعدیل نمی شوند و همین جنبه ی منفی تکانشگریست.
نتیجه گیری
درمان تکانشگری با تکنولوژی عصب روانشناختی لورتا امکان پذیر است. با تکنولوژی لورتا امواج مغز اندازه گیری شده و بعد با مقایسه امواج مغز با امواج نرمال میزان اختلال بیش فعالی و عدم تمرکز مشخص شده و تفاوت امواج با فرد عادی مشخص می شود.
با تکنولوژی لورتا که جزء جدیدترین تکنولوژی های روز دنیا در زمینه عصب روانشناسی است تکانشگری به خوبی درمان خواهد شد.
لورتا نوعی تمرین دهی منظم شبکه های مغزیست که با تجهیزات خاصی انجام می شود. در تکنولوژی لورتا سطح امواج مغز شخص دارای اختلال بیش فعالی و عدم تمرکز مشخص شده و به وسیله فیدبک نرمال سازی انجام خواهد شد. به جز درمان تکانشگری از تکنولوژی لورتا برای درمان اختلالات بسیاری استفاده شده است.
لورتا دانشی خاص است که در همه مراکز روان درمانی وجود ندارد. مراکز سایبر از مراکز معتبر روان درمانی و درمان بیماری های اعصاب هستند که با مراجعه و یا شماره گیری تلفن مرکز شما را از خدمات خود بهره مند خواهد کرد. برای دیدن نظرات مراجعین و نتایج درمانی لورتا بر روی بیماران بر روی لینک زیر کلیک کنید.
برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در مورد علت و انواع این اختلال و نحوه تشخیص علائم و درمان تکانشگری کودکان با شماره 02144206861 تماس حاصل فرمایید . همچنین می توانید نتایج درمانی لورتا نوروفیدبک را در اینستاگرم مرکز به آدرس زیرمشاهده فرمایید: