بیش فعالی تعریف ، عوارض و علت بوجود آمدن را بدانید.
در تعریف بیش فعالی باید بگوئبم که این بیماری یکی از اختلالات تکاملی عصبی رایج در انسان ها است که عوارض بی شماری را در بر دارد. علت بوجود آمدن بیش فعالی از این جهت دارای اهمیت است که می توان با شناخت صحیح آن ها در کنترل این بیماری اقدامات موثری ایجاد نمود. ADHD در ابتدای کودکی قابل تشخیص بوده و در صورت عدم درمان آن تا بزرگسالی نیز ادامه خواهد یافت .
کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است در توجه و کنترل رفتارهای تکانشی مشکل داشته باشند. این رفتار های تکانشی می توانند در دوران کودکی و جوانی افراد، باعث بروز خسارات جبران ناپذیری در زندگی افراد و اطرافیان آن ها شوند. با توجه به وجود نمونه های بسیار این بیماری در کشور در این مقاله سعی می کنیم به تعریف بیش فعالی بپردازیم و سپس با ذکر علت بوجود آمدن بیش فعالی، بتوانیم دید جامعی به شما خواننده محترم داده باشیم. پس تا پایان مقاله با ما همراه شوید.
در همین ابتدا مقاله اعلام می کنیم که جای نگرانی برای درمان بیش فعالی در کودکان و بزرگسالان وجود ندارد. همین امروز میتوانید بدون استفاده از قرص و دارو و بستری شدن برای همیشه با بیماری بیش فعالی خودتان و فرزند دلبندتان خداحافظی کنید. برای درمان این بیماری جدیدترین روش درمان کشور آمریکا، استفاده از دستگاه فوق پیشرفته لورتا نوروفیدبک است که به اهتمام جناب آقای دکتر امین اسد اله پور، در ایران نیز این دستگاه موجود گردیده و بیماران را به طور موثر درمان می نماید.
برای دریافت مشاوره می توانید با شماره تماس 02144206861 از ساعت 9 صبح لغایت 22 هر روز حتی ایام تعطیل تماس بگیرید و از مشاوره کارشناسان خبره این مجموعه بهره جسته و سوالات خود را مطرح نمایید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
تعریف بیش فعالی
در تعریف بیش فعالی باید گفت که این بیماری نوعی مشکل در سیستم مغزی و عصبی است. و بر کنترل رفتارهای فرد تاثیر میگذارد. به گونه ای که فرد در توجه و یا کنترل حرکات و یا شدت رفتار به نحوی منفعل و یا پر تکانش عمل می نماید. به این بیماری ADHD نیز می گویند. این بیماری از کودکی در فرد ایجاد می گردد. در صورت عدم درمان تا سنین بالا در فرد باقی مانده و در هر سن علایم خود را به گونه ای بروز می دهد.
تا چند سال پیش تصور بر این بود که بیماری بیش فعالی قابل درمان نیست. از این رو جامعه پزشکی تاکید بیشتر، بر کنترل بیماری داشت. خوشبختانه با ظهور تکنولوژی بسیار پیشرفته لورتا نوروفیدبک امروزه این بیماری به صورت موثر در تمامی رده های سنی بدون قرص و دارو و بستری شدن قابل درمان می باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر با روانشناسان خبره مجموعه سایبر با شماره تماس 02144206861 از ساعت 9 صبح لغایت 22 هر روز حتی ایام تعطیل تماس بگیرید.
حال که با مفهوم و تعریف بیش فعالی آشنا شدید. در ادامه به بررسی علائم و نشانه های این بیماری و علت بوجود آمدن آن خواهیم پرداخت.
علائم و نشانه های بیماری برای درک تعریف بیش فعالی
قبل از اشاره به علائم این بیماری باید گفت که کودکان به طور معمول در برخی موارد در تمرکز و کنترل رفتار مشکل دارند. این امری طبیعی و متداول است. ولیکن در کودکان مبتلا به بیش فعالی شدت این موضوع بسیار بیشتر و در مدت زمان بیشتری ادامه دار است. این مشکل در خانواده و در مدرسه و در رفتارهای اجتماعی با دوستان به شدت قابل مشاهده است.
این علایم که در تعریف بیش فعالی آمده اند حداقل در مدت شش ماه در کودک دیده می شوند و عوارض زیر را در پی دارند: :
- این کودکان اغلب رویاپردازی زیادی از خود بروز میدهند.
- چیزهای زیادی را فراموش می کنند ویا از دست می دهند.
- به اطرافیان خود تا حد ناخوشایند کردنشان نزدیک می شوند.
- کودک مبتلا به ADHD زیاد حرف میزند.
- کودکان دچار این بیماری خطرات غیر ضروری را می پذیرند.
- اشتباهات سهل انگارانه زیادی انجام می دهند.
- کودکان مبتلا به بیش فعالی در رعایت نوبت های بازی و یا کار مشکل دارند.
- در کنار آمدن با دیگران در ارتباطات اجتماعی مشکل دارند.
- در برابر وسوسه های فکری بسیار ضربه پذیرند.
درباره اطلاعات بیشتر در مورد علائم بیش فعالی در کودکان می توانید مقاله مربوطه را مطالعه فرمایید و و یا با روانشناسان خبره مجموعه سایبر با شماره تماس 02144206861 از ساعت 9 صبح لغایت 22 هر روز حتی ایام تعطیل تماس بگیرید.
حال پس از شناخت تعریف بیش فعالی و عوارض علائم آن در ادامه به شناخت انواع بیش فعالی و علت به وجود آمدن آن خواهیم پرداخت.
انواع بیش فعالی
در کل می توان گفت سه نوع مختلف ADHD با توجه به شدت بیماری در فرد بیمار می تواند بروز نماید که در ذیل به آن اشاره می کنیم :
1- افراد غالباً بی توجه :
برای این گروه بیماران بایست تاکید کرد که برای آن ها دشوار است که یک کار را برنامه ریزی و سازماندهی نمایند. این افراد به سختی می توانند یک کار را به پایان برسانند. به جزئیات بی توجه هستند و در انجام امور دستورالعمل ها را رعایت نمی کنند. در گفتمان های اجتماعی خود موضوعات مکالمات را دنبال نمی کنند. اینگونه افراد به راحتی حواسشان پرت می شود یا جزئیات کارهای روزمره را فراموش می کنند.
2- بیش فعالی-تکانشی :
فرد تکان می خورد و زیاد صحبت می کند. نشستن برای مدت طولانی (به عنوان مثال ، برای یک وعده غذایی یا هنگام انجام تکالیف) برایش دشوار است. کودکان کوچک تر، ممکن است دائماً بدوند، بپرند یا بالا بروند و احساس بی قراری کنند. فردی که از این نوع بیش فعالی داشته باشد، ممکن است دیگران را زیاد متوقف کند و چیزهایی را از مردم بگیرد یا در زمان های نامناسب صحبت کند. برای شخص سخت است که منتظر نوبت خود بماند یا به راهنمایی فردی گوش دهد. ممکن است فردی که دارای ADHD از این نوع است بیش از سایرین دچار برخورد و جراحت شود.
3- بیش فعالی ترکیبی:
بیماران این گروه شامل هر دو نوع بیش فعالی گروه های فوق بوده و علائم دو نوع فوق را به طور مساوی دارا می باشند. از آنجا که علائم این بیماری می توانند با افزایش سن بیمار و گذشت زمان تغییر شکل دهند، ممکن است علائم آن نیز در فرد دچار تغییر گردد.
درباره اطلاعات بیشتر در مورد اختلال بیش فعالی می توانید مقاله مربوطه را مطالعه فرمایید و یا با روانشناسان خبره مجموعه سایبر با شماره تماس 02144206861 از ساعت 9 صبح لغایت 22 هر روز حتی ایام تعطیل تماس بگیرید.
علت بوجود آمدن بیش فعالی چیست ؟
شاید برای شما هم سوال باشد که علت بوجود آمدن بیش فعالی چیست؟ دانشمندان در حال یافتن علت بوجود آمدن بیش فعالی سعی بسیاری نموده اند. متاسفانه باید گفت علت ها و عوامل خطر برای ADHD هنوز ناشناخته بوده. ولیکن تحقیقات اخیر نشان می دهد که ژنتیک نقش مهمی در بروز این بیماری دارد.
علاوه بر ژنتیک ، عوامل زیر نیز در علت بوجود آمدن بیش فعالی موثر می باشند:
- آسیب مغزی
- قرار گرفتن در معرض محیط آلوده (به عنوان مثال ، سرب) در دوران بارداری یا در سنین جوانی
- مصرف الکل و دخانیات در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- وزن کم هنگام تولد
همچنین برخی از رفتارها و یا خوراک های افراد باعث تشدید بیشتر عوارض بیش فعالی می گردد. از آن میان می توان از خوردن بیش از حد قند، تماشای زیاد تلویزیون، والدین یا عوامل اجتماعی و محیطی مانند فقر یا هرج و مرج خانوادگی نام برد.
درباره اطلاعات بیشتر با روانشناسان خبره مجموعه سایبر با شماره تماس 02144206861 از ساعت 9 صبح لغایت 22 هر روز حتی ایام تعطیل تماس بگیرید.
روش تشخیص بیش فعالی
تشخیص بیماری درکودک مبتلا به ADHD روش واحدی ندارد. به عبارت دیگر هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص بیش فعالی وجود ندارد. بسیاری از مشکلات دیگر مانند اضطراب، افسردگی، مشکلات خواب و انواع خاصی از اختلالات یادگیری می توانند علائم مشابهی داشته باشند.
در تشخیص این بیماری عمدتا بنابر تعریف بیش فعالی و علت بوجود آمدن آن و علایم بیماری، با گرفتن شرح حال کودک از اطافیان مانند والدین و معلمان و… و پر کردن چک لیستی از علایم صورت می پذیرد.
تشخیص باید توسط متخصص صورت گیرد
به بررسی تعریف بیش فعالی و علت بوجود آمدن و روش های کنترل آن پرداختیم. حال به شدت توصیه می کنیم که برای تشخیص و درمان ADHD از متخصصین آن حوزه کمک بگیرید. نه اینکه به صورت شخصی به درمان خانگی طبق توصیه افراد غیر کارشناس بپردازید.
عوارض بیش فعالی بیش از آن چیزی که فکر می کنید می تواند زندگی فرد را با مخاطرات جدی مواجه نماید. حوادث، اعتیاد و مشکلات در روابط اجتماعی با همسر و همکاران از جمله این مشکلات اند.
عوارض ADHD می تواند تا بزرگسالی ادامه یابد. این بیماری در برخی از بزرگسالان هرگز تشخیص داده نشده است. این علائم می تواند در محل کار، خانه یا روابط ناخوشایند باشند و ممکن است در سنین بالاتر متفاوت باشند. به عنوان مثال ، بیش فعالی بزرگسالان ممکن است به عنوان بی قراری شدید ظاهر شود. وقتی سن بیمار افزایش یابد ، علائم می توانند شدیدتر شوند.
زندگی با بیش فعالی، در روابط خانوادگی فرد نیز می تواند تاثیر گذار باشد. به غلط برای سال های متمادی، ADHD فقط به عنوان یک بیماری کودکان در نظر گرفته می شد ولی اکنون می دانیم که این درست نیست.
این بیماری یک مشکل نوروبیولوژیک است که افراد را در طول عمر تحت تأثیر قرار می دهد. طبق تحقیقات، بیشتر بزهکارهای اجتماعی دچار بیش فعالی بوده اند که درمان و کنترل نشده اند. از این رو به شما خواننده محترم به جد توصیه می کنیم که حتی یک لحظه برای درمان سریع آن درنگ نفرمایید. ( حال که درمان موثر بیش فعالی توسط تکنولوژی فوق پیشرفته لورتا در کشور فراهم گردیده است)
درمان ADHD چیست؟
روش های درمان بیش فعالی به شرح ذیل می باشد:
1- لورتا نوروفیدبک
از این روش درمان امروزه در کشور آمریکا و دیگر کشورهای پیشرفته استفاده می شود. این روش بسیار موثر می باشد و آمار بهبودی آن در حدود 90 درصد می باشد برای بیماران مبتلا به بیش فعالی. همچنین از مزایای این روش می توان به این اشاره داشت که این روش بدون استفاده از قرص و دارو و عوارض جانبی است. بیمار می تواند در زمان کوتاهی برای همیشه درمان شود. خوشبختانه این روش درمان امروزه در کشور ایران نیز توسط دکتر امین اسد اله پور وارد شده است. می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماس 02144206861 از ساعت 9 صبح لغایت 22 هر روز حتی ایام تعطیل تماس بگیرید و سوالات خود را مطرح نمایید.
2- درمان با دارو
روش درمان با داروی بیش فعالی بزرگسالان و کودکان نیز یکی دیگر از روش های درمانی است. متاسفانه در بیشتر مراکز درمان از این روش استفاده می شود. بیمار در این روش می بایست سال ها داروهای خود را مصرف نماید. در این روش بیمار به طور موثر درمان نمی شود و دچار عوارض ناشی از مصرف دارو نیز می شود.
3- رفتار درمانی
برای كودكان در سن پیش دبستانی (5-4 سال) که مبتلا به بیش فعالی هستند، رفتار درمانی، به ویژه آموزش برای والدین، به عنوان یکی دیگر از روش های درمان قبل از استفاده از دارو توصیه می شود. برنامه های درمانی خوب شامل نظارت دقیق، پیگیری و ایجاد تغییرات در روش زندگی فرد بیمار و اطرافیان او خواهند بود. این روش درمان نیز درمان موثر نداشته و کنترل نمامی جنبه های زندگی فرد بیمار و اطرافیان او کاری بس دشوار است.
حال که با تعریف بیش فعالی و علت بوجود آمدن آن بیشتر آشنا شدید، در ادامه به نحوه مدیریت علائم ADHD خواهیم پرداخت.
تاثیر سبک زندگی سالم بر کنترل بیش فعالی
سالم بودن برای همه افراد و به ویژه برای کودکان مبتلا به ADHD می تواند مهم باشد. علاوه بر تکنولوژی پیشرفته لورتا و رفتار درمانی و دارو درمانی، داشتن یک سبک زندگی سالم می تواند کودک را برای مقابله با علائم و عوارض بیش فعالی تا درمان موثر یاری دهد. در اینجا برخی از رفتارهای سالم وجود دارد که می تواند به شما کمک کند:
ایجاد عادات غذایی سالم برای بهبود بیش فعالی
مانند خوردن مقدار زیادی میوه ، سبزیجات و غلات سبوس دار و انتخاب منابع پروتئین بدون چربی. متاسفانه تعداد کودکان چاق در طی دو دهه گذشته بسیار افزایش یافته است. چاقی در دوران کودکی خطرات سلامتی جدی در کودکی و آینده را به همراه دارد.
والدین، سرپرستان و معلمان می توانند با کمک به آن ها در ایجاد عادات غذایی سالم و محدود کردن مصرف مواد پر کالری، در حفظ وزن سالم به کودکان کمک کنند. شما نیز می بایست به کودکان خود کمک کنید که از نظر جسمی تحرک داشته باشند ، زمان مشاهده تصاویر تلوزیونی و بازی های تصویری در صفحه نمایش را کاهش دهند و خواب کافی داشته باشند.
از آنجا که کودکان در حال رشد می باشند، هرگز بدون مشورت با پزشک و کارشناسان تغذیه نباید تحت رژیم کاهش وزن قرار گیرند.
نکات مهم در خصوص ایجاد عادات غذایی سالم
برای کمک به کودکان مبتلا به بیش فعالی و ایجاد عادات غذایی سالم:
- مقدار زیادی سبزیجات ، میوه ها و محصولات غلات کامل تهیه کنید.
- شیر یا لبنیات کم چرب یا بدون چربی، از جمله پنیر و ماست را وارد کنید.
- گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، عدس و لوبیا را برای پروتئین انتخاب کنید.
- خانواده خود را به نوشیدن آب زیاد تشویق کنید.
- نوشیدنی های شیرین را محدود کنید.
- مصرف قند و چربی اشباع شده را محدود کنید.
- به یاد داشته باشید که تغییرات کوچک هر روز می تواند به موفقیت منجر شود!
وسوسه های پر کالری را محدود کنید
کاهش در دسترس بودن میان وعده های پرچرب و پر قند یا شور می تواند به کودکان شما در ایجاد عادات غذایی سالم کمک کند. فقط به فرزندان خود اجازه دهید که این غذاها را به ندرت بخورند
تاثیر فعالیت بر بیش فعالی
فعالیت بدنی منظم علاوه بر سرگرم کننده بودن برای کودکان ، مزایای سلامتی بسیاری نیز دارد. از جمله:
- تقویت استخوان ها.
- کاهش فشار خون.
- کاهش استرس و اضطراب.
- افزایش عزت نفس.
- کمک به مدیریت وزن.
کودکان 3 تا 5 سال مبتلا به ADHD باید در طول روز فعال باشند. کودکان و نوجوانان 6 تا 17 سال باید هر روز حداقل 60 دقیقه از نظر جسمی فعال باشند. فعالیت هوازی را نیز در خود بگنجانید. فعالیت یعنی هر چیزی که باعث تپش قلب آن ها می شود. همچنین فعالیت های تقویت استخوان مانند دویدن یا پرش و فعالیت هایی مانند کوهنوردی.
به یاد داشته باشید که کودکان از بزرگسالان تقلید می کنند. بنابراین اضافه کردن فعالیت بدنی به برنامه های معمول خود و شروع تشویق کودک به پیوستن به شما نیز بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
زمان کم تحرکی را کاهش دهید
اگرچه کم تحرکی در زمان مطالعه و انجام تکالیف درسی مناسب است ولیکن زمان تماشای تلویزیون، بازی های ویدیویی یا وب گردی اگر بیش از 2 ساعت باشد،می تواند باعث بروز عوارض بسیاری در زندگی کودک مبتلا به بیش فعالی شود و بایستی این زمان به زیر دو ساعت در روز کاسته شود. علاوه بر این، آكادمی اطفال آمریكا تلویزیون دیدن را برای كودكان زیر 2 سال توصیه نمی كند. کودکان را تشویق کنید تا فعالیت های سرگرم کننده ای را با اعضای خانواده یا به تنهایی به صورت فعالیت های حرکتی پر جنب و جوش انجام دهند.
تاثیر خواب کافی بر بیش فعالی
خواب ناکافی باعث می شود بیشتر غذا بخوریم و از نظر جسمی تحرک کمتری داشته باشیم. کودکان بیشتر از بزرگسالان به خواب احتیاج دارند و میزان آن ها با توجه به سن متفاوت است. خوابیدن به مقدار کافی برای کودکان در رشد و سلامت آنها بسیار مهم است و از بروز بیماری بسیاری همچون تشدید بیماری بیش فعالی و … جلوگیری می نماید.
مقدار خواب توصیه شده هر شب بر اساس سن
چه مقدار خواب نیاز دارم؟همان طور که گفتیم اینکه افراد و کودکان چه مقدار خواب نیاز دارند با افزایش سن تغییر می کند. عدم وجود خواب کافی نیز می تواند بر عوارض بیش فعالی و افزایش علائم بیافزاید. در ذیل با توجه به رده های سنی خواب مورد نیاز گروه سنی توصیه شده است.
- نوزاد 0-3 ماه 14-17 ساعت
- نوزاد 4–12 ماهه 12–16 ساعت در 24 ساعت
- کودک نوپا 1-2 سال 11-14 ساعت
- پیش دبستانی 3–5 سال 10–13 ساعت
- سن مدرسه 6–12 سال 9–12 ساعت
- نوجوان 13-18 سال 8-10 ساعت
- بزرگسالان 18–60 سال 7 ساعت یا بیشتر در هر شب
- 61-64 سال 7-9 ساعت
- 65 سال به بالا 7–8 ساعت
اگرچه میزان خواب هر روز مهم است اما جنبه های دیگر خواب نیز بر کنترل بیش فعالی تاثیرگذار است. کیفیت خوب خواب نیز ضروری است. علائم کیفیت پایین خواب عبارتند از: احساس آرامش نکردن حتی بعد از خواب کافی. بیدار شدن مکرر در طول شب و تجربه علائم اختلالات خواب. (مانند خروپف یا نفس نفس زدن). بهبود کیفیت خواب ممکن است توسط عادت های بهتر خواب یا تشخیص و درمان هر نوع اختلال خواب کمک کند.
نتیجه گیری
بیش فعالی در افراد عوارض زیادی را بوجود می آورد. بنابراین با دیدن علائم این بیماری باید فورا به یک متخصص مراجعه کرد. در صورت داشتن هرگونه سوال درخصوص بیش فعالی کودکان می توانید با کارشناسان مجموعه مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر با شماره تماس 02144206861 از ساعت 9 صبح لغایت 22 هر روز حتی ایام تعطیل تماس بگیرید و سوالات خود را مطرح نمایید.
برای دیدن نتایج درمان بیش فعالی با لورتا عضو اینستاگرام مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر شوید.