قرص و داروی بیش فعالی بزرگسالان و کودکان
مناسب ترین قرص و داروی بیش فعالی بزرگسالان و کودکان کدام است؟ برای پاسخ به این سوال از شما دعوت می شود که در ادامه این مقاله با ما همراه باشید. به عنوان مقدمه، باید بدانید که داروی بیش فعالی بزرگسالان و یا قرص بیش فعالی بزرگسالان که روانپزشک برای شما تجویز می کند، بسته به نوع آن یک بازه زمانی برای استفاده دارد. این مسئله در داروی بیش فعالی کودکان و قرص بیش فعالی کودکان نیز به همین شکل است. با توجه به همین امر آن ها را در دو گروه محرک و غیر محرک قرار می دهند. تاثیر داروهای محرک بر بیمار به سرعت خود را نشان می دهد ولی در داروهایی که غیر محرک هستند این تاثیر چند روزی طول می کشد تا خود را نشان دهد.
ما در این مقاله لزوما قصد داریم که ویژگی هریک از این داروها را بیان کنیم و توصیه ما به شما عزیزان این است که برای معالجه بیش فعالی خود یا کودکان خود از روش های دیگر استفاده کنید. برای اطلاع بیشتر از این روش ها مقاله درمان بیش فعالی را بخوانید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
قرص ها و داروهای محرک بیش فعالی بزگسالان و کودکان
داروهای محرک بیش فعالی تاثیر آنی بر روی بزرگسالان و کودکان می گذارند و به سرعت علائم آن ها را کنترل ( نه معالجه ) می کنند. این تاثیر بر روی سیستم اعصاب مرکزی بوده و مقدار منتقل کننده ها ی عصبی را زیاد می کنند. این منتقل کننده های عصبی که شامل دوپامین می باشد، موجب آرام شدن آنی و بالا رفتن توجه و تمرکز شده. و در نتیجه از نشانه ها و تکانشگری کاسته می شود. دارو های زیر برخی از این گروه داروها هستند که متخصصان برای کنترل بیش فعالی بزرگسالان و کودکان تجویز کرده اند:
ادرال
یک از مشهور ترین این داروها ادرال ( آمفتامین و دکستروآمفتامین ) بوده. طبق گزارشات آمفتامین پس از گذشت 60 دقیقه فعالیت خود را شروع میکند و دوامی که تاثیر آن دارد، تقریبا در حدود 4 ساعت می باشد. این مورد در دکستروآمفتامی در حدود دوازده ساعت گزارش شده است.
Ritalin
این دارو یا قرص که در ایران بسیار شناخته شده است و بسیاری از بزرگسالان وکودکان مبتلا به بیش فعالی از آن استفاده می کنند یا قبلا استفاده کرده اند. ریتالین انواع مختلفی دارد و ما در مقالات دیگر سایت توضیحات مفصلی در خصوص عوارض ریتالین و نحوه مصرف صحیح آن داده ایم. برای اطلاعات بیشتر روی لینک آن کلیک کنید. , در صورت داشتن هرگونه سوال در خصوص معالجه بیش فعالی بزرگسالان و کودکان بدون استفاده از مصرف قرص و داروی بیش فعالی می توانید برای گرفتن مشاوره رایگان با شماره 02144206861 تماس بگیرید.
کنسرتا
یکی دیگر از دارو های معروف این گروه کنسرتا می باشد که دوام اثر آن زیاد بوده ( تقریبا دوازده ساعت ) و از دسته داروهای متیل فنیدیت است. این داروی بیش فعالی تاثیر خود را پس از گذشت 1 ساعت از مصرف دارو در بزرگسالان می گذارد.
دیترانا
معمولا این دارو که از گروه متیل فنیدیت بوده برای بیش فعالی کودکان تجویز می شود. تاثیر این دارو تقریبا 2 ساعت پس از مصرف آن دیده می شود و از طریق پوست رد شده و به صورت کامل در خون حل می شود. دوام تاثیر این دارو در حدود 2 ساعت گزارش شده است.
فوکالین
داروی فوکالین و فوکالین XR که معروف به دگزمتیل فنیدیت هم می باشد، تاثیر خود را پس از نیم ساعت می گذارد. دوام فوکالین و فوکالین XR به ترتیب 4 و دوازده ساعت پس از مصرف گزارش شده است.
Jornay PM
این قرص برای بیش فعالی بزرگسالان و کودکان تجویز می شود و در این گروه دارای ویژگی خاصی بوده است. متیل فنیدیت هیدرو کلراید را در اغلب اوقات ساعت هفت شب استفاده می کنند ولی تاثیرات آن دوازده ساعت بعد ظاهر می شوند و دوام تاثیر آن تقریبا ممکن است بیش از یک روز باشد.
Mydayis
2 ساعت پس از مصرف این قرص که مخلوط شده با نمک آمفتامین است، شما می توانید تاثیر آن را بر بیش فعالی بزرگسالان ببینید. این قرص دوام بالایی ( شانزده ساعت گزارش شده ) نیز دارد.
Quilivant XR
این دارو که تشکیل شده از مایع متیل فیندیت است تاثیر خود را پس از یک ساعت می گذارد. و به این منظور ساخته شده که برخی از کودکان مبتلا به بیش فعالی که با خوردن قرص راحت نیستند، بتوانند به راحتی آن را مصرف کنند. دوام اثر این دارو طبق گزارش یدست آمده در حدود دوازده ساعت می باشد.
قرص ها و داروهای غیر محرک بیش فعالی بزرگسالان و کودکان
داروهای غیر محرک تاثیر کمتری بر علائم می گذارند و در مقایسه با داروهای محرک مدت زمان بیشتری هم طول می کشد تا این تاثیر را بگذارند. اما به این دلیل این داروها تجویز می شوند که برخی از کودکان و بزرگسالان ممکن است تحمل عوارض جانبی ای که داروهای محرک بییش فعالی بر آن ها می گذارند را نداشته باشند. افرادی که بیماری خاص دارند، استفاده از داروهای محرک ممکن است به آن ها آسیب بزند.
قرص ها و داروهای غیر محرک معمولا در حدود 2 – 6 هفته طول می کشد تا تاثیر خود را بگذارند. این داروها در این مدت مصرف می شوند و مقدار مصرف آن ها نیز در افراد مختلف متفاوت می باشد.
دارو های زیر برخی از این گروه داروها هستند که متخصصان برای کنترل بیش فعالی بزرگسالان و کودکان تجویز کرده اند:
Kapvay
داروی kapvay که به آن کلوئیدین نیز گفته می شود در اصل برای بیش فعالی بزرگسالان دارای فشار خون ساخته شده است. تاثیر این دارو تقریبا پس از دو هفته مصرف آن نشان داده می شود.
Wellbutrin
این دارو که به بوپروپیون نیز معرف بوده، برای بهبود بیماری افسردگی بیش تر استفاده می شود. دوام تاثیری که می گذارد حدودا تا یک هفته هم گزارش شده است و بازه زمانی مصرف آن یک ماه و نیم بوده.
Norpramin
مصرف این دارو به دلیل نحوه ی ساخت و مصرف آن نسبت به سایر داروها ضرر و عوارض جانبی کمتری دارد. اما مصرف آن باید هفته ها ادامه یابد تا تاثیر قابل مشاهده ای ظاهر شود.
Provigil , Nuvigil
این دارو را متخصصین معمولا برای افرادی که مشکل آپنه خواب دارند و در طول روز دائما خواب آلود هستند تجویز می کنند و برای بهبود بیش فعالی کمتر مصرف می شوند.
در صورت داشتن هرگونه سوال در خصوص معالجه بیش فعالی بزرگسالان و کودکان بدون استفاده از مصرف قرص و داروی بیش فعالی می توانید برای گرفتن مشاوره رایگان با شماره 02144206861 تماس بگیرید.
در چه مواردی داروی غیر محرک بیش فعالی بزرگسالان تجویز می شود
متخصصین و روانپزشک ها انتخاب اولشان برای تجویز دارو استفاده از داروهای محرک بوده. اما در مواقعی که لازم باشد، استفاده از داروهای غیر محرک را توصیه می کنند.از این مواقع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- با مصرف داروهای محرک علائم بهبود نیابد
- نگرانی از عوارض جانبی محرک ها
- سابقه بیمار در داشتن بیماری های قلبی و مرتبط
- بیمار دارای اختلال دو قطبی باشد
- بیمار سابقه استفاده از مواد مخدر و روان گردان داشته باشد
به نظر نمی رسد که این داروها در بهبود علائم کم توجهی موثر باشند. آنها معمولاً فقط در مواردی که ADHD تحمل کند یا به Strattera یا مواد محرک پاسخ ندهد ، برای درمان ADHD استفاده می شود.
بزرگسالان چطور بدانند قرص یا داروی بیش فعالی بر آن ها تاثیر گذاشته است
بعد از مدتی که افراد دارو مصرف می کنند ممکن است این سوال برایشان پیش بیاید که آیا این داروها تاثیری برآن ها می گذارند یا خیر. و ممکن است به دلیل مشهود نبودن تاثیر داروها بر بیش فعالیشان به روند کنترل علائم خود شک کنند.
کنترل سریع علائم توسط داروی بیش فعالی بزرگسالان
در برخی از موارد دیده شده که افراد بلافاصله پس از استفاده از داروها متوجه تاثیر این داروها بر علائمشان می شوند. و از تغییری که برایشان اتفاق می افتد جا می خورند.
کنترل نه چندان سریع علائم توسط داروی بیش فعالی بزرگسالان
برخی دیگر از افراد ممکن است که متوجه کنترل علائم و تاثیر داروها بر آن ها نشوند و می گویند اگر تاثیریم داشته خیلی کم بوده است.
کنترل دیر علائم توسط داروی بیش فعالی بزرگسالان
برخی دیگر از افراد پس از مدتی استفاده از داروها، هیچ تاثیری را در خود حس نمی کنند و به این فکر می افتند که آیا داروی درستی برای آن ها تجویز شده است یا خیر.
به جز 3 گروه ذکر شده، بعضی از افراد هستند که متوجه برخی عوارض جانبی پس از مصرف این داروها در خود می شوند. که در ادامه به این عوارض می پردازیم.
در صورت داشتن هرگونه سوال در خصوص معالجه بیش فعالی بزرگسالان و کودکان بدون استفاده از مصرف قرص و داروی بیش فعالی می توانید برای گرفتن مشاوره رایگان با شماره 02144206861 تماس بگیرید.
عوارض جانبی داروی محرک بیش فعالی بزرگسالان
- کم شدن میل غذا خوردن
- احساس افتادن از جایی یا افزایش طولانی ساعت خواب
- افزایش حساسیت در صورت عدم مصرف دارو
- اعتیاد به دارو
- احساس فشار بر سر و تهوع
- بالا رفتن فشار و تپش قلب
عوارض جانبی داروی غیر محرک بیش فعالی بزرگسالان
- به هم ریختن سیستم گوارش بدن
- کم شدن میل غذا خوردن
- گیج رفتن سر
- کوفتگی دائم بدن و بی حالی
- حس کردن خشکی دهان و سرفه دائم
- به هم ریختن خواب
- بیماری های مربوط به پوست
اگر داروی شما تاثیر خود را بر روی علائم شما بگذارد در نهایت شما باید کاهش اضطراب و تغییر در اخلاق و رفتار خود را را در خود حس بکنید. همین طور ممکن است بتوانید:
کارهایی را که علاقه ای به انجام آن ها ندارید را انجام دهید.
علائم تکانشگری را در خود کنترل کنید
به صحبت دیگران توجه کنید
بی قراری و نگرانی کمتری حس کنید
راحت تر به شغل خود بپردازید
نکته: قرص ها و داروهای بیش فعالی بزرگسالان و کودکان، همه این علائم را کنترل نمی کنند و ممکن است تنها برخی از آن ها را کنترل یا اصلا کنترل نکنند و عوارض جانبی هم داشته باشند.
پیدا کردن قرص و داروی درست بیش فعالی بزرگسالان و کودکان
هنگام مراجعه به متخصص اکر قبلا قرص یا داروی خاصی مصرف کرده اید، برای او توضیح دهید درخصوص نحوه ، میزان و زمان استفاده از این داروها و تاثیری که بر شما می گذاشتند.
شما هنگامی که به متخصص مراجعه می کنید اول مقدار کمی از دارو را برای مصرف شما در نظر می گیرد و با گذشتن زمان متوجه می شود که چه دوزی از این دارو برای شما می تواند علائمتان را بهتر کنترل کند.
در برخی موارد هم دکتر نوع قرص یا داروی شما را عوض کرده و یا یک نوع داروی غیر محرک را پیشنهاد می دهد که در کنار قرص یا داروی محرک خود مصرف کنید.
این عمل ممکن است در تجویز اول دکتر به نتیجه برسد و دوز مناسب خود را پیدا کنید و یا ممکن است مجبور شوید داروها و قرص ها ی مختلف را با دوز های مختلف امتحان کنید.
از طرفی ممکن است اختلال شما بدرستی تشخیص داده نشده باشد و شما مبتلا اختلالات دیگری باشید و مسیر را اشتباه رفته باشید. لذا قبل از شروع درمان حتما از تشخیص درست اختلال خود مطمئن شوید.
مشاهده روند تاثیر قرص و داروی بیش فعالی بزرگسالان و کودکان
برای اینکه روند تاثیر قرص و داروی بیش فعالی بزرگسالان و کودکان و میزان بهبود و مقدار تاثیر دارو بر خود را بهتر متوجه شوید، می توانید تمامی علائم و مواردی که برایتان مشکل ساز شده اند را یادداشت کرده و بعد از مصرف داروها میزان تاثیرشان بر این موارد را بررسی کنید. به این صورت که قدم به قدم در هر مرحله از مصرف دارو میزان تغییرات در خود و میزان اثر دارو بر علائم را بررسی کنید و بنویسید.
اگر که متاهل هستید و قرص یا داروی بیش فعالی بزگسالان استفاده می کنید، می توانید از همسر خود کمک بخواهید که او هم میزان تغییرات شما را ارزیابی کرده و بنویسد. ممکن است تغییراتی باشند که خود حس نکنید ولی دیگران متوجه این موضوع شوند.
اگر شما پدر و مادر هستید و فرزندتان از قرص یا داروی بیش فعالی کودکان استفاده می کند نیز، می توانید به همین نحو تاثیر داروها را بر علائم فرزند خود بررسی کرده و یادداشت کنید.
توصیه ما به شما
برای تشخیص درست نوع اختلال، به مراکزی که نقشه مغزی در آن ها گرفته می شود مراجعه کرده و با نشان دادن نقشه به متخصص آن مرکز، نوع اختلال خود را سوال فرمائید. مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر به عنوان بهترین مرکز درمان بیش فعالی و بنیان گذار لورتا در ایران، به شما توصیه می کند که از کنترل این بیماری با داروهای مضر دست بکشید و به درمان بیش فعالی خود با دستگاه لورتا نوروفیدبک بپردازید و ازباقی زندگی خود لذت ببرید. این روش بدون استفاده از دارو و عوارض جانبی می باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال در خصوص معالجه بیش فعالی بزرگسالان و کودکان بدون استفاده از مصرف قرص و داروی بیش فعالی می توانید برای گرفتن مشاوره رایگان با شماره 02144206861 تماس بگیرید. لطفا ما را در صفحه اینستاگرام خود دنبال کنید:
اینستاگرام مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر