درمان بیش فعالی کودکان و بررسی مضرات هر روش

در این مقاله قصد داریم تا به بررسی راه های درمان بیش فعالی کودکان بپردازیم. هنگامی که از سوی متخصص، اختلال بیش فعالی کودکان (ADHD) تشخیص داده می شود، والدین اغلب نگران هستند که کدام روش درمانی برای کودک آن ها مناسب است. گزینه های درمانی مختلفی وجود دارد و انتخاب بهترین روش درمانی بر عهده خانواده کودک می باشد. به همین دلیل به والدین پیشنهاد می دهیم که با دقت کافی روش درمانی مناسب را انتخاب کنند. حال برای یافتن بهترین روش، توصیه می شود ابتدا به روش های کلی درمان بیش فعالی در کودکان آشنا شوید و سپس با توجه به وضعیت کودک روش برتر را برگزینید.

به طور کلی در درمان بیش فعالی کودکان سه روش علمی وجود دارد و کلیه روش های درمان بیش فعالی در این سه دسته قرار می گیرند. لازم به ذکر است بجز روش درمان نوع اول که روش درمان پیشرفته با لورتا نوروفیدبک می باشد، روش های درمانی دیگر فقط به عنوان کنترل کننده بیماری در کودک مورد استفاده قرار می گیرند و به مانند تجویز عینک برای کودک دچار اختلال بینایی است. بنابراین در ادامه مقاله توجه داشته باشید که منظور از درمان بیش فعالی کودکان در این دو روش دیگر، کنترل این اختلال در افراد می باشد. حال برای توضیح بیشتر درخصوص این روش ها از زبان متخصصین ما در مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر، با ما همراه باشید.

انواع روش های درمان بیش فعالی در کودکان

همان طور که گفتیم، انواع روش های درمان بیش فعالی در کودکان را می توان به سه دسته تقسیم بندی نمود که شامل این موارد است:

  1. روش درمان با دستگاه های پیشرفته لورتا ( تنها روش شناخته شده درمان موثر بیش فعالی تا به امروز )
  2. استفاده از داروی بیش فعالی بزرگسالان و کودکان ( اعم از داروهای محرک، غیر محرک و سنتی )
  3. رفتار درمانی و مدیریت رفتار کودک به همراه آموزش برای والدین و …

هریک از روش های فوق دارای محدودیت هایی بوده و برای گروه سنی خاصی مناسب می باشند و همچنین دارای معایب و مضراتی نیز می باشند که در ذیل به هریک از آن ها اشاره خواهیم نمود. برای دریافت مشاوره رایگان تلفنی از متخصصین مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر می توانید با شماره 02144206861 تماس بگیرید.

1) درمان بیش فعالی کودکان با لورتا نوروفیدبک

همان طور که در ابتدا مقاله توضیح دادیم، تنها روش موثر درمان بیش فعالی در تمامی رده های سنی، روش درمان با لورتانوروفیدبک است. به زبان ساده استفاده از دستگاه لورتا نوروفیبدبک برای تاثیر گذاری بر لایه های عمقی مغزی فرد است. در این متد نقشه مغزی بیمار با استفاده از این دستگاه برداشت و سپس متخصص با توجه به نقشه مغزی بیمار اقدام به تجویز پروتکل های درمانی برای وی می نماید. درمانگر با توجه به پروتکل های تجویزی متخصص علوم اعصاب، در طول درمان سعی بر بهبود عملکرد مغزی بیمار می کند. لورتا نوروفیدبک یک روش درمان جدید است که امروزه عمدتا در کشورهای پیشرفته موجود می باشد. این روش درمان بیش فعالی کودکان یکی از روش های درمانی پر هزینه در کشورهای پیشرفته محسوب می گردد که خوشبختانه در کشور ما ایران نیز با همت دکتر امین اسد اله پور در مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر با قیمتی مناسب قابل دسترس هموطنان عزیز می باشد. از جمله کشور هایی که از این روش درمان بیش فعالی در کودکان بهره گیری می کنند میتوان از کشور انگلستان ، آمریکا، کانادا سنگاپور و روسیه و تایلند و… نام برد.

در روش درمان بیش فعالی کودکان با لورتا نوروفیدبک کودک دیگر نیازی به مصرف قرص و دارو و … ندارد. این روش تنها روش درمان موثر بیش فعالی در دنیاست که بدون عوارض جانبی و بستری شدن و جراحی می باشد. به همین دلیل سریعا جای روش های دیگر را در دنیا گرفته است. زیرا خانواده کودکان حساسیت زیادی نسبت به مصرف داروهای مختلف توسط کودکشان دارند. همین طور تجویز دارو مناسب و دوز مناسب کودک نیاز به بررسی تجربی دارد و ممکن است زمان زیادی صرف تشخیص دارو و دوز مناسب کودک شود. بنابراین انتخاب لورتا اولین قدم عاقلانه ای است که والدین برای درمان بیش فعالی کودکان برمی دارند.

نکاتی که در خصوص این روش بهتر است بدانید:

  • نحوه تجویز پروتکل برای بیمار بسیار مهم است و پزشک متخصص بایستی به درستی پروتکل درمانی را برای بیمار تجویز نماید.
  • حداقل سن لازم برای شروع درمان بیش فعالی در کودکان سن 5 سالگی می باشد.
  • این روش درمان در کودکان و جوانان و بزرگسالان و تمامی رده های سنی قابل اجراست.
  • لورتا دارای هیچگونه عوارض خاصی در بیمار نبوده و تنها محدودیت آن این است که بیمار می بایست در تمامی جلسات درمانی بطور منظم و با فاصله زمانی که درمانگر مشخص می نماید، حضور یابد.
  • در این روش از هیچ نوع جراحی و یا دارو درمانی استفاده نمی شود.

روند درمان بیش فعالی کودکان با لورتا

ابتدا فرد بیمار در مرکز درمانی حضور پیدا می کند و پس از ویزیت شدن توسط متخصص و بررسی نقشه مغزی و نوشتن پروتکل های لازم درمان او، پروسه درمان شروع می شود. در طی این روند کودک به همراه درمانگران به سوی اتاقی هدایت می شود که مخصوص او می باشد و درمانگر در آنجا مراقب او می باشد.

سپس کودک به روی یک صندلی می نشیند و کلاهی مخصوص بر روی سر او نصب می گردد و با راهنمایی درمانگر به علائم مشاهده شده بر روی مونیتور پاسخ می دهد. در همین حین نقاطی که در نقشه مغزی کودک دچار آسیب دیدگی بودند تقویت و درمان می شوند. این روش درمان بیش فعالی کودکان دقیقا همانند باشگاه مغز می باشد و اصطلاحا با دمبل زدن به تقویت عملکرد نقاط آسیب دیده ی مغز می پردازد.

از جلسه درمانی هشتم علایم بهبود در بیمار به شدت مشخص می گردد. هزینه این روش درمانی بسته به تعداد جلساتی که متخصص در پروتکل درمانی تعیین می نماید در سال 1401 متغیر می باشد و در حال حاضر برخی بیمه ها نیز هزینه آن را پرداخت می کنند.

مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر به لطف خداوند متعال و به همت دکتر امین اسد اله پور توانسته اند این روش درمان را از سال 1395 با بروزترین تجهیزات آن وارد کشور نمایند و ارائه خدمات درمانی را با هزینه ای بسیار اندک در اختیار تمامی اقشار جامعه قرار دهند. در این مراکز درمانی پروتکل های درمان بیش فعالی کودکان با توجه به حساسیت های موجود توسط شخص جناب آقای دکتر امین اسداله پور که به عنوان پدر علم لورتا ایران شناخته می شود، برای تک تک بیماران نوشته می شود و بیماران معمولا بعد از سی جلسه درمانی به بهبودی کامل می رسند.

درصورت داشتن هرگونه سوال می توانید با کارشناسان و روانشناسان متبحر مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر در تمامی ایام کاری از ساعت 9 لغایت 22 به شماره تلفن 02144206861  تماس حاصل نموده و از مشاوره رایگان تلفنی ایشان بهره مند گردید.

برای اطلاعات از نتایج درمان بیش فعالی کودکان و کیفیت عملکرد مراکز علوم اعصاب سایبر میتوانید به اینستاگرام مرکز مراجعه تا از زبان صدها والدین کودکان بیش فعال تاثیر این روش درمان در مراکز علوم اعصاب سایبر را بشنوید. آدرس اینستاگرم سایبر در نتهای مقاله و پائین صفحه موجود می باشد.

2) درمان بیش فعالی کودکان با روش دارو درمانی

همان طور که در بالا عنوان کردیم به غیر از روش درمانی لورتا در درمان بیش فعالی هیچ روش درمان موثر وجود ندارد و روش های دیگر برای کاهش و کنترل علائم بیش فعالی در کودکان کاربرد دارند. در این قسمت به معرفی روش درمان بیش فعالی کودکان  با استفاده از دارو خواهیم پرداخت. به شدت به والدین محترم توصیه می کنیم از آنجا که تشخیص بیش فعالی کودکان حداقل در سن 4 سال تمام می باشد، قبل از 5 سالگی کودک از روش دارو درمانی استفاده نکنید. برای کودکان مبتلا به ADHD کمتر از 6 سال ، آکادمی اطفال آمریکا (AAP) درمان با لورتا و آموزش والدین در زمینه مدیریت رفتار را به عنوان اولین خط درمان، قبل از آزمایش دارو توصیه می کند. همچنین این مرکز، تجویز دارو را برای کودکان 6 سال به بالا مجاز می داند و توصیه می کند که دارو درمانی و رفتار درمانی با یکدیگر تلفیق شود و برای کودکان بالای 12 سال توصیه به مداخله رفتاری معلم و مربی نیز در هنگام آموزش و در مدارس دارد. این مرکز تاکید بر این دارد که دارو درمانی به مفهوم درمان بیش فعالی کودکان نبوده و فقط راهی برای کمتر کردن علائم این اختلال در کودکان است.

دارو می تواند کمک کند والدین علائم بیش فعالی کودکان خود را در زندگی روزمره کنترل کنند و به آنها کمک می کند رفتارهایی را که با خانواده، دوستان و… دارند را بهینه نمایند. انواع مختلفی از داروها برای درمان بیش فعالی کودکان از سن 6 سالگی به بعد مورد تایید FDA هستند. این دارو ها را میتوان به دو دسته دارو های محرک و داروهای غیر محرک طبقه بندی نمود .

داروهای محرک در درمان بیماری بیش فعالی کودکان اثر سریع تری داشته و در خط مقدم تجویز پزشکان قرار دارند و در کشور نیز پزشکان قدیمی بیشتر از تجویز داروهای محرک برای درمان اختلال بیش فعالی کودکان استفاده می کنند. البته عوارض دارو های محرک نیز کمی بیشتر از عوارض جانبی مصرف دارو های غیر محرک است و در مواقعی که بیمار نسبت به مصرف داروهای محرک حساسیت و یا محدودیتی داشته باشد پزشکان به تجویز دارو های غیر محرک روی می آورند. داروهای غیر محرک برای درمان بیش فعالی کودکان در سال 2003 مورد تأیید قرار گرفتند. آن ها به سرعت محرک ها کار نمی کنند، اما تأثیر آنها می تواند تا 24 ساعت ادامه داشته باشد.

داروها می توانند به طور متفاوتی روی کودکان تأثیر بگذارند و می توانند عوارضی مانند کاهش اشتها یا مشکلات خواب برای کودک ایجاد نمایند. ممکن است یک کودک به یک دارو پاسخ خوبی دهد اما به داروی دیگر جواب ندهد. انتخاب نوع دارو با پزشک متخصص بوده و به هیچ عنوان نبایست والدین سرخود اقدام به تجویز دارو برای کودک نمایند.

پزشکان و روانشناسان ممکن است لازم بدانند داروها و دوزهای مختلف را امتحان کنند تا نتایج را در کودک بیمار با گذشت زمان مشاهده و دوز دارو را تنظیم کنند تا تعادل مناسبی بین فواید و عوارض جانبی پیدا کنند. برای والدین مهم است که با درمانگر و پزشک متخصص کودک خود در پیدا کردن دارویی که برای کودک آن ها مناسب است همکاری کنند.

دارو درمانی به عنوان کاهنده علائم بیش فعالی در کودک شناخته می شود و منجر به درمان موثر نمی شود و بازه زمانی آن طولانی می باشد و کودک مجبور است تا آخر عمر از دارو برای کاهش علائم بیش فعالی استفاده نماید. در روش دارو درمانی، نبایست از عوارض داروهای تجویزی غافل ماند و همچنین برای دریافت بهترین نتایج دارو درمانی حتما بایستی کودک به موقع و به میزان دوز مجاز دارو های خود را دریافت نماید.

درصورت داشتن هرگونه سوال درخصوص درمان بیش فعالی کودکان می توانید با کارشناسان و روانشناسان متبحر مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر با چند شعبه فعال در شهرهای مختلف کشور در تمامی ایام کاری از ساعت 9 لغایت 22 به شماره تلفن 02144206861  تماس حاصل نموده و از مشاوره رایگان تلفنی ایشان بهره مند گردید.

3) رفتار درمانی، از جمله آموزش برای والدین

اختلال بیش فعالی در کودکان نه تنها توانایی کودک در توجه و یا نشستن در مدرسه را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه بر روابط او با خانواده و سایر کودکان نیز بسیار تأثیر گذار است. کودکان مبتلا به بیش فعالی اغلب رفتارهایی از خود نشان می دهند که می تواند برای دیگران بسیار مخل باشد. رفتار درمانی یک گزینه درمانی است که می تواند به کاهش این رفتارها کمک کند. معمولاً به محض تشخیص بیش فعالی در کودک می توان رفتار درمانی را شروع کرد.

اهداف رفتار درمانی یادگیری یا تقویت رفتارهای مثبت و از بین بردن رفتارهای ناخواسته یا مشکل ساز است. رفتار درمانی برای درمان بیش فعالی کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد :

  • آموزش والدین در مدیریت رفتار کودک بیش فعال
  • رفتار درمانی با کودک دچار اختلال بیش فعالی
  • مداخلات رفتاری در معلمان و مربیان مهد کودک و مدرسه برای کودک بیش فعال

اگر اهداف رفتار درمانی به ترتیب اشاره شده در فوق از همان ابتدای کودکی( 4 سالگی کودک نوپا ) رعایت گردد، میتواند در کاهش علائم بیش فعالی کمک نماید. ولیکن به خاطر داشته باشید که رفتار درمانی نیز مانند روش درمان بیش فعالی در کودکان با دارو، با هدف کنترل رفتار و کاهش علائم بیش فعالی در کودک انجام میشود و به عنوان درمان بیش فعالی کودک محسوب نمی گردد.

20 نکته مهم برای والدین در مورد درمان بیش فعالی کودکان

1- در مورد کودک نوپا و نوزاد که زیر سن 4 سال تمام است، نمی شود به طور قطع تشخیص بیماری بیش فعالی داد مگر به تشخیص پزشکان بسیار حاذق و در مورد این کودکان به شدت توصیه می کنیم از دارو درمانی استفاده نکنید.

2- بهترین روش درمان بیش فعالی کودکان 5 سال به بالا روش درمان با تکنولوژی پیشرفته لورتا نوروفیدبک است که هیچگونه عوارضی ندارد و در زمانی کم به صورت موثر انجام می شود.

3- بیماری بیش فعالی کودکان را به هیچ وجه ساده نگرفته و از این مورد سرسری عبور نکنید .چون میتواند آینده کودک شما را دچار مخاطرات بسیار جدی نماید.

4- عوارض دارو درمانی در کودکان با سن پایین تر بسیار بیشتر از عوارض دارو درمانی در کودکان بزرگتر است.

5- هنوز مطالعات بر عوارض طولانی مدت داروها ادامه دارد و تمامی جنبه های آن برای جامعه پزشکی مشخص نشده است.

6- اگر از دارو درمانی استفاده می کنید حتما رفتار درمانی را نیز در کنار آن برای کودک اجرا نمایید. تحقیقات نشان داده است که دارو درمانی و رفتاردرمانی و آموزش والدین و معلمان کودک به صورت همزمان تاثیرات بیشتری بر کاهش علائم اختلال بیش فعالی در کودک دارد.

7- بیش فعالی به هیچ عنوان به خودی خود درمان نمی شود و با افزایش سن کودک به دلیل آنکه نقش فرد در اجتماع تغییر می کند نتیجتا علائم این بیماری نیز تغییر می نماید. در این راستا می توانید مقاله ” علائم بیش فعالی در بزرگسالان ” را مطالعه فرمایید.

8- تاکنون هیچ مقاله علمی که تاثیر مصرف قند و شکر را بر روی افزایش علائم بیش فعالی در کودکان به اثبات رسانده باشد وجود ندارد و این یک باور غلط در میان مردم است که پشتوانه علمی ندارد.

9- برای زندگی کودک دچار اختلال بیش فعالی سعی کنید یک روال منظم ایجاد نمایید و از زمان بیدار شدن تا خوابیدن او آن را تکرار کنید.

10 – قبل از درمان بیش فعالی کودکان، کودک خود را تشویق کرده و لوازم بازی و کیف مدرسه او را در مکان های مشخص قرار دهید و این رفتار را به کودک خود بیاموزید.

11- عواملی که باعث حواس پرتی کودک می شوند را در زمان انجام وظایف او حذف نمایید. به عنوان مثال در زمان انجام مشق مدرسه تلوزیون را خاموش کنید.

12- گزینه های انتخابی کودک را برای خارج ساختن او از فشار و استرس محدود نمایید. به عنوان مثال از او بخواهید از میان دو لباس، یک گزینه را به عنوان پوشش مناسب خود را انتخاب نماید.

13- در زمان صحبت و درخواست از کودک خود، خواسته خود را کوتاه و بسیار شفاف بیان کنید .

14- برنامه ریزی را به کودک خود بیاموزید و برای حل مسائل پیچیده به او یاد دهید که آن را به گام های ساده تر تبدیل نماید.

15 – شروع زود هنگام و پایان زود هنگام امور را به کودک خود بیاموزید تا سبب کاهش استرس های کودک شود زیرا موجب سریع تر شدن درمان بیش فعالی کودکان می شود.

17- برای موفقیت کودک خود اهداف کوچک و قابل دسترس و به همراه پاداش موفقیت در نظر بگیرید. گام های کوچک مهم هستند!

18- برای رفتار نامناسب کودک دچار اختلال بیش فعالی از حذف امتیازات و وقت استراحت او استفاده کنید و هرگز بر سر او فریاد نزنید ، تهمت نزنید و او را سرزنش نکنید و فراموش نکنید که از نظر آکادمی اطفال کشور آمریکا این کودک دچار معلولیت است.

19- فرصت های مثبت را برای او خلق کنید تا از استرس او بکاهید و اعتماد به نفس او را افزایش دهید. نقاط قوت فرزندان خود را بیابید و در مورد آن نقطه قوت او را تشویق نمایید. این نکات فرقی ندارد که در خانه باشند و یا مدرسه و یا در زمینه ورزش باشند یا در زمینه هنر و موسیقی.

20- سبک زندگی سالمی را به فرزندان خود بیاموزید. غذای مقوی، فعالیت بدنی زیاد و خواب کافی مهم است. آن ها می توانند از شدت بروز علائم بکاهند و روند کنترل و درمان بیش فعالی کودکان را سهل تر نمایند.

نتیجه گیری

متخصصین ما در مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر توصیه دارند که در اسرع وقت روند درمان با تکنولوژی لورتا نوروفیدبک شروع کنید و خود و کودک عزیزتان را برای همیشه از شر این بیماری برهانید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه درمان بیش فعالی کودکان می توانید با مشاوران و کارشناسان تلفنی مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر به شماره تلفن 02144206861 در تمامی ایام کاری از ساعت 9 لغایت 22 تماس گرفته و سوالات خود را مطرح کنید . برای اطلاع بیش تر از بیش فعالی می توانید این مقاله را نیز مطالعه کنید.

امید است توانسته باشیم در این مقاله شما را با موضوع نحوه درمان بیش فعالی کودکان آشنا کرده باشیم. برای مشاهده کودکان درمان شده در مراکز علوم روانشناسی و اعصاب سایبر و شنیدن و دیدن نظرات والدین کودکان می توانید ما را در اینستاگرم مراکز به آدرس زیر دنبال کنید.

اینستاگرم مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر

اشتراک