علائم بیش فعالی و نشانه های آن را بهتر بشناسید.
در این مقاله قصد داریم علائم و نشانه های بیش فعالی را در تمامی رده های سنی توضیح و شما را با اهم علایم بیش فعالی آشنا کنیم. تصمیم گیری در مورد افراد مبتلا به بیش فعالی روندی است که با چندین مرحله انجام می شود. در این مقاله نمایی کلی از نحوه تشخیص و علائم بیش فعالی به شما ارائه می شود. در ابتدا لازم است بدانید هیچ آزمایش یکسانی برای تشخیص بیش فعالی وجود ندارد و بسیاری از مشکلات دیگر مانند اختلالات خواب ، اضطراب ، افسردگی و انواع خاصی از اختلالات یادگیری می توانند به عنوان نشانه های بیش فعالی در فرد بروز نماید. پس با دقت تا پایان مقاله با ما همراه شوید .
اگر نگران این موضوع هستید که آیا عزیزانتان دچار اختلال بیش فعالی هستند و یا خیر اولین گام این است که به پزشک متخصص این حوزه مراجعه نموده و علائم بیش فعالی فرد را به ایشان توضیح دهید. پزشک با شنیدن شرح حال بیمار و بررسی نشانه های بیش فعالی و اطمینان از وجود علایم بیش فعالی درمان را بر روی فرد بیمار آغاز مینماید.
در مورد کودکان و شناسایی علایم بیش فعالی ، آكادمی اطفال آمریكا (AAP) توصیه می كند كه پزشکان از والدین ، معلمان و سایر بزرگسالانی كه از كودك مراقبت می كنند در مورد رفتارهای كودك در محیط های مختلف مانند خانه ، مدرسه یا با همسالان خود سوال كنند. و در مورد شناسایی نشانه های بیش فعالی در بزرگسالان این موسسه به پزشکان متخصص توصیه میکند که در مورد رفتارهای فرد بیمار بزرگسال با خانواده و همکاران مصاحبه نماید .
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
علایم بیش فعالی چیست ؟
متخصصان برای تشخیص بیش فعالی در کشور آمریکا از استاندارد DSM-5 استفاده میکنند . این استاندارد تشخیصی به درمانگر کمک می کند تا افراد به طور مناسب برای ADHD تشخیص داده و درمان شوند. در این استاندارد به بررسی برخی از نشانه های بیش فعالی در فرد مضنون پرداخته و مدت زمانیکه فرد این نشانه ها را از خود بروز میدهد نیز بررسی میگردد.
در ذیل به ذکر این علایم بیش فعالی خواهیم پرداخت و معیار های و علائم ADHD را مورد بررسی بیشتر قرار خواهیم داد. در همین ابتدا لازم است تاکید نماییم در صورتیکه فرد بیش از 5 نشانه از نشانه های زیر را داشته باشد احتمال زیاد دچار اختلال بیش فعالی می باشد .
اگر عزیزانتان دارای این علائم و نشانه های بیش فعالی بودند نگران نباشید چون امروزه بیش فعالی در ایران با استفاده از تکنولوژی پیشرفته لورتا نوروفیدبک در مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر بدون استفاده از دارو و عوارض جانبی قابل درمان می باشد و میتوانید با کارشناسان این مرکز در تمامی روزهای کاری از ساعت 9 لغایت 22 به شماره تماس 02144206861 تماس حاصل فرمایید.
در ادامه معیارها و علایم بیش فعالی به شکل مختصر معرفی میگردد. لطفا توجه داشته باشید که این نشانه ها فقط برای اطلاع شما ارائه می شوند و تشخیص بیش فعالی در افراد توسط پزشک متخصص صورت میگیرد .
علایم بیش فعالی مطابق استاندارد معیارهای DSM-5 برای ADHD
افراد مبتلا به بیش فعالی علائم و نشانه های مستمری از بی توجهی و تکانشگری در خود دارند که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد و عدم درمان به موقع این اختلال باعث بروز خسارات جبران ناپذیری در زندگی فرد میگردد . پس با دقت تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
باید دقت نمایید که بر اساس این استاندارد تعداد علایم و نشانه ها و استمرار زمانی آنها در نوع تشخیص فرد مضنون بیش فعالی بسیار حائز اهمیت است. برای کودکان تا 16 سال بایستی حداقل شش علائم و برای نوجوانان و بزرگسالان بایستی حداقل 5 نشانه بیش فعالی زیر در آنان وجود داشته باشد. و این نشانه ها برای مدت حداقل 6 ماه در فرد مضنون به بیماری ADHDدیده شود.
نشانه های بیش فعالی مشترک در انواع بیش فعالی
در ذیل مهمترین علائم بیش فعالی و نشانه های آن بیان شده است . با توجه به انواع مختلف بیش فعالی در ابتدا علایم مشترک در انواع بیش فعالی به حضور معرفی میگردد :
- غالباً در توجه دقیق به جزئیات کوتاهی می کند یا در کارهای مدرسه ، محل کار یا سایر فعالیتها اشتباهات سهل انگاری انجام می دهد.
- اغلب در جلب توجه به وظایف یا انجام فعالیت های بازی مشکل دارد.
- به نظر می رسد که اغلب وقتی مستقیماً با آنها صحبت می شود گوش نمی دهند.
- اغلب دستورالعمل ها و شیوه ها را دنبال نمی کند و نمی تواند کارهای مدرسه ، کارهای منزل یا وظایف خود را در محل کار به پایان برساند (به عنوان مثال ، تمرکز خود را از دست می دهد ، از کنار آن ردیابی می شود).
- اغلب در سازماندهی وظایف و فعالیتها مشکل دارد.
- اغلب از انجام کارهایی که نیاز به تلاش ذهنی برای مدت طولانی دارند (مانند کارهای مدرسه یا مشق شب) اجتناب می کند ، دوست ندارد یا از انجام آن اکراه دارد.
- غالباً ابزار ضروری برای کارها و فعالیتها را گم میکند. (به عنوان مثال وسایل مدرسه ، مداد ، کتاب ، ابزار ، کیف پول ، کلید ، کاغذ بازی ، عینک عینک ، تلفن همراه).
- اغلب به راحتی حواس پرت می شود
- در کارهای روزمره اغلب فراموشکار است. این نیز یکی دیگر از علائم بیش فعالی است.
- اغلب با دست یا پا تکان می خورد ، یا روی صندلی چرخ می زند.
- در مواقعی که انتظار می رود که نشسته باشید ، اغلب صندلی را ترک می کند.
- غالباً در شرایطی که مناسب نیست می دود یا از آن بالا می رود (نوجوانان یا بزرگسالان ممکن است به احساس بی قراری محدود شوند).
- غالباً بی سر و صدا قادر به بازی یا شرکت در فعالیتهای اوقات فراغت نیست.
- اغلب “در حال حرکت” است و گویی “توسط موتور رانده می شود”.
- غالباً بیش از حد صحبت می کند.
- غالباً قبل از تکمیل سوال پاسخ را میدهد.
- اغلب در انتظار نوبت خود برای شروع کار یا بازی و خرید و… مشکل دارند.
- غالباً در کار دیگران دخالت و کلام آنها را قطع میکند.
علاوه بر این ، شرایط زیر باید رعایت شود:
شواهد زیادی وجود دارد که اختلال بیش فعالی در عملکرد اجتماعی ، مدرسه یا کار و تشکیل خانواده و فعالیت های اجتماعی و اعتیاد به مواد مخدر افراد بیمار موثر است . علائم بیش فعالی با نشانه های دیگری که حاکی از اختلالات روانی است مانند اضطراب و اختلال خلقی میتواند همراه شود.
در ادامه با توجه به وجود علایم و نشانه های بیش فعالی فوق ، میتوان این بیماری را به سه دسته تقسیم بندی نمود.
بر اساس انواع علائم ADHD، سه نوع بیش فعالی می تواند رخ دهد:
1- نوع اول علائم بیش فعالی غالباً بی توجه: اگر شش ماه گذشته علائم کافی بر بی توجهی فرد وجود داشته باشد و فرد دارای نشانه های ADHD بیتوجهی باشد ، این فرد در این گروه از بیش فعالی جای خواهد داشت. افراد این گروه دیگر علائم بیش فعالی تکانشگری را از خود بروز نمی دهند .
2- نوع دوم علایم بیش فعالی غالباً بیش فعال-تکانشی: اگر در شش ماه گذشته علائم بیش فعالی-تکانشگری کافی بود ، اما بی توجه نبود این فرد در این گروه جای میگیرد
3 – نوع سوم نشانه های بیش فعالی ترکیبی: اگر علائم کافی هر دو معیار عدم توجه و بیش فعالی-تکانشگری در 6 ماه گذشته وجود داشته باشد . فرد بیمار دچار نوع سوم بیش فعالی می باشد.
لازم به ذکر است علائم ADHD میتواند با گذشت زمان تغییر نماید از اینرو با افزایش سن و تغییر رفتار افراد میتوان نشانه های دیگر بیش فعالی را در آنها یافت. در حقیقت ADHD اغلب تا بزرگسالی ادامه دارد و فرد با بزرگتر شدن نقش های مختلفی را در اجتماع بر عهده خواهد گرفت از اینرو مهم است که با علایم و نشانه های بیش فعالی در رده سنی مختلف بیشتر آشنا شوید . برای این منظور مقالات زیر را که قبلا نوشته ایم مطالعه فرمایید:
1- مقاله ” علائم بیش فعالی در کودکان “
2- مقاله” علائم بیش فعالی در بزرگسالان “
3- مقاله ” علائم بیش فعالی نوزادان ”
برای تشخیص ADHD در بزرگسالان و نوجوانان 17 سال به بالا ، فقط 5 علامت به جای 6 مورد برای کودکان خردسال لازم است. علائم ممکن است در سنین بالاتر متفاوت به نظر برسند. به عنوان مثال ، در بزرگسالان ، بیش فعالی ممکن است به عنوان یک بی قراری شدید یا پوشیدن دیگران با فعالیت خود ظاهر شود.
امروزه بیش فعالی در ایران با استفاده از تکنولوژی پیشرفته لورتا نوروفیدبک در مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر در زمانی کوتاه بدون دارو و بستری شدن قابل درمان می باشد و میتوانید با کارشناسان این مرکز در تمامی روزهای کاری از ساعت 9 لغایت 22 به شماره تماس 02144206861 تماس حاصل فرمایید.