علائم اوتیسم طیف بسیار گستردهای را شامل میشوند. همه افراد بزرگسال و کودکان که به اوتیسم مبتلا هستند، تمامی علائم را بروز نمیدهند. نکته جالب توجه این است که برخی از افراد که اصلاً مبتلا به اوتیسم نیستند ممکن است برخی رفتارها و نشانههای مشابه را نشان دهند.
افراد مبتلا به اختلال اوتیسم اغلب در برقراری ارتباط عاطفی و اجتماعی با دیگران مشکل دارند. آنها همچنین ممکن است اطلاعات حسی مانند صداها و بوها را متفاوت از افراد دیگر پردازش کنند. این تفاوتها میتواند زمینهساز برخی از علائم رفتاری اوتیسم باشد که افراد نشان میدهند. با مطالعه این مقاله به شناخت بسیار خوبی از تمامی علائم اوتیسم در ادوار مختلف زندگی یک فرد خواهید رسید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
از ابتدای تولد، تواناییهایی وجود دارد که انتظار میرود کودکان در سنین مخصوصی به آنها برسند، مانند گریه کردن به منظور خاصی در چهارماهگی و توانایی استفاده از جملات ساده در دوسالگی. اگر کودکی دیرتر به این تواناییها برسد یا اصلاً مهارتهایش را توسعه ندهد، ممکن است این امر نشاندهندهی یک اختلال رشدی مانند اوتیسم باشد.
اوتیسم را میتوان تا دوسالگی تشخیص داد، اگرچه علائم ممکن است خیلی زودتر آشکار شوند. برخی از رایجترین علائم اوتیسم که ممکن است در افراد مشاهده شود عبارتاند از:
اوتیسم یک اختلال رشدی است. وقتی کودکی به دنیا میآید در هر سنی انتظار میرود که یک میزان رشد را در همه زمینهها نشان دهد. وقتی کودک این انتظار را برآورده نمیکند، میتوان این موضوع را به بروز علائم اوتیسم نسبت داد. بهعنوان مثال کودک با تأخیر قابل توجهی تکلم را شروع میکند و یا خزیدن در وی دیرتر از حد معمول مشاهده میشود.
به این ترتیب، علائم کمی از انواع اوتیسم در نوزادان قابل مشاهده است. بااینحال، اگر نوزاد در دوماهگی، چهارماهگی، ششماهگی، نهماهگی و یکسالگی نتواند به میزان رشدی که انتظار میرود برسد، این میتواند یکی از اولین علائم اوتیسم یا سایر اختلالات باشد. یک نکته قابل ذکر در اینجا وجود دارد اینکه همه نوزادان دقیقاً در یک زمان خاص یک رشد مشخص را نشان نمیدهند و طبیعی است که تغییراتی در فرآیند بزرگ شدن وجود داشته باشد. در این زمان بهترین اقدام این است که شرایط کودک، با یک پزشک متخصص در میان گذاشته شود.
برخی از اولین علائم اوتیسم که میتوان در کودکان زیر یک سال مشاهده کرد عبارتاند از:
برخی از علائم اوتیسم که ممکن است در کودکان نوپا مشاهده شود در ادامه ذکر شده است:
حدود 25 تا 30 درصد از کودکان مبتلا به اوتیسم در 18 ماهگی، بعضی از مهارتهای زبانی را که کسب کردهاند، پس از مدتی از دست میدهند. در برخی از کودکان یک تا دو سال نیز، ممکن است به مرور از توانایی بازی کردن یا سایر مهارتهای اجتماعیشان کاسته شود.
علائم اوتیسم معمولاً در دو یا سه سالگی بهطور واضح مشخص میشوند. گستره رفتارها و مهارتهایی که در این بخش پوشش داده شده ممکن است در بازهی بین دو تا پنج سالگی آشکار شوند. برخی از علائم که نشان میدهند کودک در بازه سنی ذکرشده، دارای اختلال اوتیسم است شامل موارد زیر میشود:
کودکان مبتلا به اوتیسم در تفسیر افکار و احساسات دیگران مشکل دارند و اغلب نشانههای اجتماعی را به درستی متوجه نمیشوند. یکی از علائم اوتیسم در کودکان این است که تفاوت بین عبارت «بیا اینجا» وقتی با لحن دوستانه گفته میشود با زمانی که با عصبانیت بیان میشود، تشخیص نمیدهند. این میتواند گیجکننده باشد و تصوری را ایجاد کند که کودک با دیگران ارتباط برقرار نمیکند.
باید به این نکته توجه کرد که Echolalia (تکرار افراطی کلمات) بخشی طبیعی از روند رشد زبان بسیاری از کودکان است و معمولاً در حدود سه سالگی از بین میرود؛ اما در کودکان مبتلا به اوتیسم با افزایش سن این مورد در آنها افزایش مییابد.
اگرچه میتوان علائم اوتیسم را از سن دو یا سه سالگی بهطور قطع تشخیص داد، اما در بسیاری از کودکان تا زمانی که بزرگتر شوند این علائم تشخیص داده نمیشوند. علائم خفیفتر در کودکان مبتلا به اوتیسم که عملکرد بالاتری دارند، ممکن است تا زمانی که به مدرسه نروند شناسایی نشوند. باید به این جمله توجه کرد «اوتیسم دارای یک طیف وسیع از علائم است»، بهاینترتیب کودکان تجربیات متفاوتی از زندگی روزمره خواهند داشت.
در کودکانی که به سن پنج سالگی و یا نوجوانی میرسند و عملکرد بالاتری دارند و بهنوعی علائم اوتیسم در آنها ضعیفتر است رفتارهای متفاوتی را میتوان مشاهده کرد. در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره شده است:
برای کودکانی که علائم اوتیسم در آنها شدیدتر است و محدوده عملکردی پایینتری دارند نشانههای اوتیسم متفاوتتر در این محدوده سنی بروز میکند. برخی از این نشانها را میتوان در قالب موارد زیر مشاهده کرد:
در 25 تا 50 درصد موارد، اوتیسم در کودکان باعث میشود که کودک ارتباط کلامی را توسعه ندهد. بهندرت پیش میآید که ارتباط کلامی با تأخیر و بعد از پنجسالگی ایجاد شود. به این ترتیب، بخش قابل توجهی از کودکان مبتلا به اوتیسم، به نوجوانان و افراد بزرگسالی تبدیل میشوند که توانایی تکلم را تا حدود زیادی ندارند.
اوتیسم یک اختلال مادامالعمراست و این عارضه در برخی موارد تا زمانی که فرد بالغ شود تشخیص داده نمیشود. دلیل این امر میتواند این باشد که افراد مبتلا به اوتیسم در محدوده عملکردی بالاتری قرار میگیرند و علائم اوتیسم در آنها شدت کمتری دارند. گاهی نیز اوتیسم، با موارد دیگری همچون اختلال کمبود توجه، بیشفعالی و یا وسواس فکری اشتباه گرفته میشود. اگرچه درمانهای موجود میتواند تا حدودی برخی از علائم ظاهری را بهبود بخشد، اما افراد مبتلا به اوتیسم همیشه حواس مختلف (حس بویایی، چشایی، بینایی و شنوایی) را به روشهای غیرمعمولی پردازش میکنند.
همانطور که در بخش قبل بیان شد، علائم اوتیسم یک طیف گسترده را شامل میشوند. شایان ذکر است که این موضع در افراد بزرگسال نیز صادق است. در ادامه به بیان برخی از علائم، برای این افراد که به لحاظ عملکردی در محدوده بالایی از اختلال اوتیسم قرار میگیرند (علائم بهصورت ضعیف در آنها دیده میشود) پرداخته شده است:
علائم اوتیسم در بزرگسالانی که محدوده عملکردی پایینتری دارند یعنی علائم بهصورت شدید در آنها قابلمشاهده است، میتواند شامل موارد زیر باشد:
در این نوشتار سعی شد تا تمامی علائم اوتیسم در محدودههای سنی مختلف مورد ارزیابی قرار گیرد. اکثر کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم قبل از رسیدن به دو سالگی علائمی را نشان میدهند که میتواند، تشخیص زودهنگام را امکانپذیر کند و این کلیدیترین مورد در درمان اوتیسم است.
اگر نیاز به مشاوره درخصوص علائم اوتیسم در خود یا فرزندتان هستید، می توانید از مشاوره رایگان متخصصین این اختلال در مراکز علوم و اعصاب و روانشناسی سایبر نیز استفاده کنید.
آکادمی اطفال آمریکا توصیه کرده است متخصصان سلامت در معاینات 18 ماهگی و 24 ماهگی کودک، علائم اولیه اوتیسم را در آنها بررسی کنند.
بهطور کلی ابزارهای مختلفی در حال حاضر وجود دارد که در تشخیص علائم اوتیسم میتواند مفید باشند. اما آنچه مهم است آگاهی لازم و کافی خانوادهها نسبت به علائم اختلال اوتیسم در محدودههای سنی مختلف است. این امر موجب اقدام بهموقع خواهد شد که در روند درمان اوتیسم حیاتی است.
با تشکر از وقتی که صرف خواندن این مقاله کردید، برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تشخیص علائم اوتیسم، می توانید ویدئو ها و صحبت های دکتر امین اسداله پور در این خصوص را در صفحه اینستاگرم مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر به نشانی زیر مشاهده کنید.
نمایش نظرات
چرا حس میکنم تک تک علائم اوتیسم بزرگسالان با محدوده ی عملکرد بالا رو دارم؟😅😅😅