حمله عصبی پنیک و علت ، علائم و راه های درمان آن
حمله عصبی پنیک نوعی حمله می باشد که به علت اضطراب و ترس بسیار زیاد بوجود می آید و نشانه ها و علائم فیزیکی واضحی را در فرد مبتلا نشان می دهد.
حمله عصبی پنیک که در برخی مقالات از آن با عنوان حملات پانیک نیز یاد می شود، در فرد مبتلا ترس و اضطراب شدیدی را ایجاد می کند. بصورتی که فرد مبتلا این علائم را با بیماری های قلبی اشتباه می گیرد و فکر می کند که قلب او انگار مشکل دارد و به حدی زیاد می ترسد که گوئی می خواهد بمیرد.
افراد مبتلا به حمله عصبی پنیک معمولا سخت قبول می کنند که مشکل آن ها عصبی می باشد و پس از گرفتن نوار قلبی و تست های مختلف پزشکی و اطمینان از سلامت اعضای بدن خود به اجبار می پذیرند که به درمان اختلال خود بپردازند.
اکثریت مردم در طول عمر خود چندین بار حمله عصبی پنیک را تجربه خواهند کرد، زیرا با زیاد شدن سرعت زندگی ها و افزایش استرس و نگرانی ها و عواملی همچون شیوع بیماری کرونا، شدت اضطراب به شدت در افراد بالا رفته است. پس این اختلال یک اختلال شایع عصبی می باشد اما، در صورتی که بصورت مداوم این حملات را تجربه کنید، این حملات بر روی زندگی شما تاثیر می گذارد به گونه ای که نه دیگر می توانید بخوابید و نه کار کنید.
حمله عصبی پنیک درست است که خیلی ترسناک می باشد، (برای فهم این ترس کافی است تصور کنید که هر لحظه مرگ به سراغ شما می آید ) اما خوشبختانه قابل درمان نیز می باشد. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا از زبان کارشناسان مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر بیشتر در خصوص این اختلال بخوانید. همچنین برای دریافت مشاوره رایگان تلفنی می توانید با شماره 02144206861 تماس حاصل فرمائید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
حمله عصبی پنیک چیست؟
همانطور که اشاره کردیم افراد مبتلا به اختلال پنیک، زمانی متوجه آن می شوند که دچار حمله عصبی شوند. این حملات در بازه ای از روز ممکن است فقط به سراغ آن ها بیاید ( برای مثال فقط در هنگامی که برای خواب به تخت خود میروند یا زمان عبور از راه پله و سوار شدن به آسانسور یا قرارگیری در فضاهای بسته ) و حتی ممکن است از چیزی در آن لحظه نترسیده باشند و استرس انجام کاری هم نداشته باشند.
توجه: حمله عصبی پنیک در هر فرد ممکن است رخ بدهد و در صورت تکرار این حملات است که تشخیص می دهند که فرد دچار اختلال پنیک می باشد.
طیق آمار بدست آمده اصلی ترین نشانه های حملات پنیک ضربان قلب سریع، احساس حمله قلبی، لرزش، سوزن سوزن شدن می باشند که همان طور که بیان کردیم در هر بازه ی زمانی می توانند در فرد مبتلا خود را نشان دهند. همین طور این حملات تعداد مشخصی هم ندارند و می توانند چند مرتبه در روز و یا چندین مرتبه در سال اتفاق بیفتند.
از دیگر مواردی که افراد مبتلا به حمله عصبی پنیک را اذیت می کند این است که آن ها دو نوع از ترس را تجربه می کنند:
- ترس در هنگام حمله.
- ترس در طول روز از این که بار دیگر دچار حمله عصبی پنیک شوند.
طبق گزارشات بدست آمده، زنان بیشتر از مردان به اختلال پنیک دچار می شوند و از لحاظ سنی نیز این اختلال معمولا در اواخر دوران نوجوانی یا در ابتدای جوانی خود را نشان می دهد.
علائم حمله عصبی پنیک
حملات پنیک همان طور که گفتیم زمان و مکان مشخصی ندارند و به یکباره شروع می شوند. علائم حملات عصبی پنیک می نوانند در حال قدم زدن در هنگام خرید و یا در هنگام رانندگی یا یک جلسه کاری مهم که کمی برای آن استرس دارید رخ بدهد. بنابراین حتما آن ها را جدی بگیرید و در اولین فرص برای درمان پنیک خود اقدا کنید.
توجه داشته باشید که حمله عصبی پنیک انواع مختلفی دارد ولی طبق آمار بدست آمده معمولا افراد این حملات عصبی را در حدود چند دقیقه تجربه می کنند و پس از اتمام آنها احساس فرسودگی ناشی از خستگی دارند.
علائم اصلی حملات پنیک عبارت اند از:
- احساس ترس از بلایی که قرار است به سرشان بیاید
- نگرانی از مرگ
- ترس از دست دادن کنترل خود
- عرق
- لرزش
- احساس خفگی
- تپش قلب شدید
- گرفتگی در گلو و قورت دادن دائم آب دهان
- حالت تهوع
- گرفتگی شکم
- درد قفسه سینه
- سردرد و احساس سردی یا سبکی سر
- سرگیجه و غش
- احساس خواب رفتگی یکی از اعضای بدن و یا گزگز
- تنگی نفس
- ضعف و درد معده
تاثیر علائم پنیک و حمله عصبی بر زندگی اجتماعی
این حملات عصبی می توانند به قدری بر زندگی افراد مبتلا تاثیر بگذارند که آن ها از این که در جمعی حضور داشته باشند بترسند و در نتیجه بخواهند که تنها باشند و از سایرین دوری کنند. همین طور ممکن است که این افراد از ورود به مکان هایی که در آنجا دچار حمله عصبی پنیک شده اند ترس داشته باشند و دائم نگران باند که در یک مکان یا زمان خاص بار دیگر این حملات به آن ها دست بدهند. برای دریافت مشاوره رایگان درخصوص علائم خود می توانید با کارشناسان ما در مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر در نقاط مختلف کشور تماس بگیرید.
زمان مراجعه به پزشک برای پانیک
اگر هر یک از علائم حمله عصبی پنیک را دارید و از یکی دوبار بیشتر این حملات بهتان دست داده است، هرچه سریع تر به یک متخصص علوم اعصاب شناختی مراجعه فرمائید. این حملات زیاد خطرناک نمی باشند اما همان طور که گفتیم بسیار فرد مبتلا را آزار می دهند و نمی توانید به خودی خود آن ها را کنترل کنید و ممکن است درصورت عدم درمان حال شما را از اینی که است بدتر هم بکند.
همان طور که گفتیم اکثر افراد مبتلا به اختلال پنیک بر این باورند که مشکل آن ها بیماری هایی چون بیماری قلبی می باشد. بنابراین پیشنهاد می کنیم بدون تحقیق و مراجعه به یک متخصص علوم اعصاب شناختی از مصرف هرگونه قرص و دارو بپرهیزید.
علت حمله عصبی پنیک
برای علت حمله عصبی پنیک و یا اختلال پنیک هنوز هیچ چیز قطعی یافت نشده است اما عواملی را می توان نام برد که تاثیر آن ها بر این حملات اثبات شده است. این عوامل عبارت اند از:
- ژنیک افراد و ارث بردن این اختلال از والدینشان
- قرار گیری در معرض استرس زیاد به شکل های مختلف
- یک تصادف یا واقعه ای مانند تجاوز به فرد که دچار ترس شدیدی در او شده باشد
- مصرف بیش از حد دخانیات یا کافئین
- جدایی خود فرد یا پدر و مادر و یا افزایش تعداد افراد خانواده
- مرگ یا بیماری یکی از افراد نزدیک و ترس از دست دادن سایر عزیزان
- برخی افراد به طور کلی اضطراب بیشتری نسبت به سایرین دارند
- اختلال در نحوه عملکرد مغز در بخشی از نواحی آن
شما بطور طبیعی اگر در موقعیت خطرناکی قرار بگیرید دچار ترس و اضطراب و نگرانی شدیدی می شوید اما این امر در مواقعی پیش می آید که شما یک ترس خارجی دارید و عاملی باعث این نگرانی و اضطراب شما می باشد. بحمله عصبی پنیک نیاز به هیچ علت خارجی ای ندارد و چیزی که در شما باعث ترس و اضطراب می کند مغز شما می باشد که باید عملکرد آن را با برخی روش های موجود تصحیح کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص جدید ترین روش های درمان حمله عصبی پنیک بدون نیاز به مصرف قرص و دارو با مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر تماس بگیرید.
راه های درمان حمله عصبی پنیک یا اختلال پنیک
اگر که شما نیز دچار اختلال پنیک می باشید به یک متخصص علوم اعصاب شناختی مراجعه کنید و علائم خود را در زمانی که این حملات عصبی به شما دست می دهد برای او شرح دهید. بعد از این که علائم خود را شرح دادید متخصص ممکن است برای اطمینان بیشتر از شما بخواهد که آزمایشاتی را انجام بدهید که بدون خطر می باشند مانند گرفتن نقشه مغزی. مهم ترین اقدام برای شروع پروسه درمان تشخیص اختلال است.
اختلال پنیک یا اختلال هراس معمولا با توجه به تشخیص متخصص با یکی از روش های زیر یا ترکیبی از این روش ها قابل درمان می باشد. اما در نود درصد مواقع با روش جدیدی که در ادامه بیان می کنیم فرد درمان می شود و دیگر نیازی به رفتن به سراغ سایر روش ها نیست.
درمان حمله عصبی پنیک با لورتا
درمان پنیک با لورتا نوروفیدبک جدیدترین روش برای درمان این اختلال می باشد که تائیدیه سازمان FDA آمریکا نیز دارد و چندین سال است که در کشورهای پیشرفته دنیا به عنوان درمان اصلی اختلال پنیک از آن استفاده می شود. لورتا نسل بسیار پیشرفته دستگاه های نوروفیدبک می باشد که نسبت به آن ها تاثیر چند برابر بهتری دارد. این دستگاه هیچگونه عوارض جانبی ای ندارد و بسیار موثر تر از سایر روش ها می باشد. به همین دلیل خیلی زود جای روش های دیگر مثل دارو درمانی را پر کرده است و دیگر نیاز نیست که برای درمان اضطراب فرد قرص و داروهای مختلف با عوارض جانبی زیاد را مصرف کند.
خوشبختانه چند سالی است که این دستگاه توسط جناب آقای دکتر امین اسداله پور وارد کشور عزیزمان ایران هم شده است و افراد می توانند از این روش برای درمان اختلالات مختلف مغز بهره بگیرند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص درمان حمله عصبی پنیک با لورتا تماس بگیرید.
روان درمانی برای جلوگیری از پنیک اتک
در این روش درمانی، یک روانشناس با فرد مبتلا به اختلال پنیک صحبت می کند و با سوالاتی دقیق سعی می کند که علت این حملات را بفهمد و با ارائه راهکارهایی برای قبل از حمله عصبی و حین حملات عصبی به فرد مبتلا کمک می کند. اگر که بتوانید آموزش ببینید که در مقابل ترس ها و نگرانی های خود در مواقع مختلف چه واکنش هایی نشان دهید، ممکن است که که حملات شما به مرور زمان کاهش یابد.
روان درمانی معمولا به کمک روش قبلی که استفاده از دستگاه لورتا بود می آید و در حین درمان با لورتا و قبل از به اتمام رساندن درمان خود به شما آموزش می دهد که چه واکنش هایی را در هنگام حملات خود نشان دهید.
درمان حمله پنیک با دارو
قبل از این که به توضیح درمان حمله عصبی پنیک با دارو بپردازیم خواهش می کنم توجه داشته باشد که مصرف دارو باید آخرین گزینه شما برای درمان باشد. داروهایی که در ادامه بیان می کنیم همگی دارای عوارض جانبی می باشند و ما در مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر با بیش از چند شعبه در سراسر کشور، مصرف هیچگونه دارویی را برای درمان اختلال پنیک توصیه نمی کنیم و مصرف این دارو ها حتما باید با دستور متخصص باشند.
برخی از داروهایی که ممکن است برخی روانپزشک ها برای کنترل یا درمان حمله عصبی پنیک به کار بگیرند عبارت اند از:
- داروهای مخصوص افسردگی مثل SSRI و SNRI
- داروهای مخصوص اضطراب مثل بنزودیازپین ها
این داروها برای اختلال اضطراب و افسردگی تجویز می شوند اما در برخی مواقع برای کنترل موقت اختلال پنیک نیز استفاده می شوند. بعد از گذشت چند هفته نشانه های تاثیر این داروها نمایان می شوند. همان طور که گفتیم این داروها حمله عصبی پنیک را درمان نمی کنند و فقط کنترل می کنند و بدون عوارض جانبی نیز نمی باشند و مصرف آن ها باعث تهوع و سردرد و مشکل در خوابیدن می شود. مصرف این داروها با دوز دقیق و تحت نظر متخصص باید انجام شود و قبل از تجویز آن ها باید تمامی سوابق خود از بیماری های قبلی خود را به پزشک بگوئید.
لطفا مقاله “ بهترین دکتر برای درمان حملات پنیک “ را نیز مطالعه کنید.
جلوگیری از پانیک شدن
برخی توصیه ها هستند که به شما در جلوگیری از ابتلا به حمله عصبی پنیک یا درمان پنیک اتک کمک می کنند. این موارد عبارت اند از:
- با اولین نشانه ای که از حمله عصبی پنیک در خود مشاهده کردید به یک متخصص مراجعه کنید تا از زیاد شدن حملات جلوگیری کنید.
- با جدی گرفتن روند درمان از عود یا بدتر شدن آن خودداری کنید.
- ورزش کنید زیرا می تواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
عوارض حمله عصبی پنیک
همان طور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم، عدم درمان پنیک می تواند تمامی جوانب زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. از اصلی ترین عوارض حملات عصبی پنیک می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- ظاهر شدن فوبیاهای خاص در فرد مثل ترس از حضور در یک مکان خاص و یا ترس از انجام فعالیت خاصی
- احساس نیاز به چکاپ دائم پزشکی و جستجوی مشکل در اعضای بدن
- عدم حاضر شدن در اجتماع و گوشه گیری
- ایجاد مشکل در خانه، محل کار یا مدرسه و دانشگاه
- بوجود آمدن اختلالات دیگر مثل اختلالات اضطراب و افسردگی
- فرسودگی و خستگی ناشی از حملات و فکر های منفی مثل خودکشی
- مصرف سو دخانیان و الکل
- عدم توانایی در مدیریت منابع مالی
توصیه پایانی
ممنون بابت این که تا آخر این مقاله در خصوص حمله عصبی پنیک با ما همراه بودید. در انتها توصیه می کنیم که اطلاعات خود را در خصوص اختلال پانیک بالا ببرید تا در صورت نیاز به خود یا یکی از عزیزانتان بتوانید کمک کنید. سعی کنید علائم پنیک و روش های درمان و مقابله با این اختلال را بشناسید و به سایرین نیز اطلاع رسانی کنید.
اگر که حس می کنید دچار این اختلال شده اید صادقانه در خصوص آن با شخصی که به او اعتماد دارید صحبت کنید و از او کمک بگیرید و اگر دیدید که یکی از نزدیکان دارای علائم حمله عصبی پنیک می باشد خیلی دوستانه نگرانی خود را به او ابراز کنید درمورد روش های درمانی موجود به او اطلاع دهید.
برای دریافت مشاوره رایگان تلفنی می توانید با مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر تماس بگیرید و یا به یکی از مراکز در شهر خود به آدرس های ذکر شده در پائین سایت مراجعه کنید. همین طور برای مشاهده کلیپ های صحبت های جناب آقای دکتر امین اسداله پور در خصوص حمله عصبی پنیک می توانید ما را در صفحه اینستاگرم خود نیز دنبال کنید.
79 دیدگاه ها