تشنج مشکلی است که همهی ما خواه ناخواه ممکن است به شکل مستقیم و غیر مستقیم با آن مواجه شویم. فرض کنید در خیابان در حال قدم زدن هستید و یک نفر روی زمین افتاده و شروع به لرزیدن میکند. در این زمان نباید بترسیم یا دست و پای خود را گم کنیم. او نیاز به کمک فوری ما دارد. این که بدانیم تشنج چیست و چگونه باید از افرادی که دچارش شدهاند محافظت کنیم تا آسیبهای جدیتر نبینند امری مهم می باشد.
تشنج عبارت است از تغییر ناگهانی در انتقال پیامهای عصبی توسط سلولهای مسئول (نورونها) که منجر به اختلال الکتریکی دورهای و غیر قابل کنترل در مغز میشود. در این عارضه سطح هوشیاری فرد به طور محسوسی کاهش یافته، عضلات سخت شده و اسپاسم عضلانی حاصل از آن، عاملی میشود برای ایجاد یک سری از حرکات لرزشی و نامنظم که حدوداٌ یک الی دو دقیقه به طول میانجامند. در واقع این بیماری یک اختلال مغزی است که فرد را به شدت درگیر کرده و شخص در کنترل آن ناتوان است.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
از عوارض تشنج بیشتر بدانید.
تشنج میتواند در اثر بیماریهایی نظیر صرع و یا اختلالات مغزی دیگر و یا در اثر یک سری شرایط خاص مانند افت قند خون، تب شدید، واکنش به داروهای شیمیایی، مخدرها و غیره ایجاد شود. هر یک از عوامل مؤثر میتوانند قسمت خاصی از مغز را درگیر نمایند و موجب بروز اختلالی با شدت و ضعف متفاوت شوند.
این اختلال، با افزایش ناگهانی دمای بدن در نوزادان و کودکان ایجاد میشود. در برخی مواقع، افزایش دمای بدن آنقدر سریع است که والدین متوجه تب نشده و با تشنج مواجه میشوند. برخی والدین به اشتباه تصور میکنند که این اتفاق یکی از نشانههای ابتلا به صرع است، در صورتی که هیچ ارتباطی با صرع ندارد.
لطفاً همین ابتدا توجه داشته باشید که صرع ، یک بیماری طولانی مدت عصبی است و هیچ ارتباطی با مشکلات روانی ندارد. بیماری صرع موجب بروز تشنجهایی میشود که به مرور زمان بر شدت آن ها افزوده خواهد شد. از جمله گستردهترین نوع آن میتوان به صرع تونیک -کلونیک اشاره نمود. عوامل دیگری که در بروز این اختلال مؤثر هستند عبارتند از:
علائمی که در بالا از آن ها نام برده شد به طور طبیعی حدود یک الی سه دقیقه دوام خواهند داشت. در صورت مشاهدهی علائمی با مدت زمانی بیش از 3 دقیقه، فرد مبتلا به تشنج باید توسط عوامل اورژانس مورد بررسی قرار گیرد. همچنین توجه داشته باشید که پس از پایان آن ممکن است فرد مبتلا پرخاشگر شود و یا به خواب فرو رود. طبق تحقیقات انجام شده، میزان پرخاشگری در کودکان مبتلا به تشنج تبدار بسیار بیشتر از سایر افراد، گزارش شده است.
نیازی نیست در تمامی موارد بروز تشنج به پزشک متخصص مراجعه نمایید. حتی اگر این اختلال ناشی از ابتلا به بیماری صرع باشد، همیشه به مراقبتهای پزشکی نیاز ندارد. در صورت مواجهه با نشانههای زیر، باید جهت کنترل و درمان تشنج به پزشک متخصص مراجعه نمایید و یا با اورژانس تماس بگیرید:
دقت داشته باشید، اگر از بستگان یا افراد نزدیک به فرد مبتلا به تشنج هستید، باید گزارشی از عملکرد فرد مبتلا ارائه دهید، به عنوان مثال به کادر اورژانش بگویید که آیا فرد قبل از ایجاد اختلال داروی خاصی مصرف کرده است یا خیر و همچنین بگویید که فرد در هنگام بروز آن چه علائمی از خود نشان داده است، تا آن ها بهتر بتوانند به فرد مبتلا به اختلال کمک نمایند.
علاوه بر موارد گفته شده در بالا، در کودکانی که به تشنج دچار میشوند علائم زیر را نیز در نظر بگیرید:
در صورت مراجعه به پزشک متخصص، حتماٌ سوابق درمانی بیمار را همراه داشته باشید. امروزه روشهای متعددی برای تشخیص نوع و کانون تشنج وجود دارد. این روشها عبارتند از:
مشاهدهی افرادی که جلوی چشم ما دچار تشنج میشوند بسیار دشوار است و حتی ممکن است موجب ترس و دلهرهی ما شود. بسیار اهمیت دارد که در این شرایط ابتدا آرامش خود را حفظ کنید و سپس طبق نکاتی که بیان خواهیم کرد عمل نمایید. در ادامهی مطلب قصد داریم، موارد بسیار مهمی را که لازم است شما عزیزان در هنگام مواجهه با شخص بیمار رعایت کنید، مورد بررسی قرار دهیم، عمل به این موارد، به شما این امکان را میدهد تا از جان عزیزان خود و یا انسانهای دیگر محافظت کنید.
تشنج یک اختلال عصبی ناشی از تغییر در روند انتقال پیامها در مغز است که در اثر بیماریهای خاص و یا موارد دیگر غیر از بیماری ایجاد میشود. بسیار مهم است که با دیدن نشانههای آن خونسردی خود را حفظ نموده، با آرامش رفتار کنیم و اقدامات مراقبتی لازم را تا زمان بهبودی یا رسیدن اورژانس انجام دهید. اگر فرد برای نخستین بار است که این اتفاق را تجربه میکند، باید حتماٌ همراه با پروندهی پزشکی خود به پزشک متخصص مراجعه کند. خوشبختانه امروزه روشهای بسیار زیادی برای کنترل و یا درمان تشنج وجود دارد که میتوانید از آنها بهرهمند شوید. برای دریافت اطلاعات بیشتر و دیدن ویدئو های سخنان دکتر امین اسداله پور ( دکتر تشنج ) در این خصوص، می توانید ما را در صفحه اینستاگرم خود نیز دنبال کنید. آدرس صفحه اینستاگرام مراکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر به نشانی زیر می باشد:
نمایش نظرات
با سلام و احترام
هزینه های درمان بوسیله لورتا برای فرد بیمار چقدر تمام میشود و آیا تضمینی برای بهبود فرد مبتلا به صرع وجود دارد؟
با سلام، بات وجه به جلسات درمان ( تشخیص تعداد جلساتت مورد نیاز با جناب دکتر می باشد ) هزینه متفاوت می باشد. و هزینه هر جلسه در حال حاضر 600 هزار تومان می باشد. در خصوص سوال دومتان هم خیر، تضمینی وجود ندارد برای درمان قطعی در هیچ روشی در دنیا.