مطالعات کمی در رابطه با بیش فعالی دختران تا به حال صورت گرفته است. دختران جدیدا به تشخیص و معالجه بیش فعالی روی آورده اند. بیماری بیش فعالی معمولا همراه با عدم تمرکز بوده و امروزه جمع کثیری از دختران در همه جای دنیا به این بیماری مبتلا هستند. این تفکر که با بالا رفتن سن بیش فعالی بهبود می یابد، کاملا اشتباه است و تا بزرگسالی با دختران همراه می باشد.
طبق گزارش آماری سازمان CDC که اخیرا در آمریکا از دختران با سنین کمتر از هفده سال ارائه شده است، امروزه نه درصد از دختران این مبتلا به بیش فعالی هستند. این آمار در پسران تا دو برابر افزایش پیدا می کند. به همین دلیل است که خیلی از مردم فکر می کنند که بیش فعالی دختران وجود ندارد و این اختلال یک اختلال پسرانه است.
از طرفی دیگر بیش فعالی دختران ممکن است تشخیص داده نشود. زیرا نشانه های آن با نشانه های این اختلال در پسرها تفاوت دارد. برای گرفتن مشاوره رایگان از متخصصین مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر با شماره 02144206861 تماس بگیرید.
به طور کلی سه نوع بیش فعالی وجود دارد:
در این نوع از این بیماری، توانایی توجه و تمرکز افراد دچار اختلال بوده و حواس آن ها به سادگی هنگام انجام کارهای روزانه پرت می شود.
مبتلایان به این نوع بیش فعالی رفتارهای تکانشی از خود نشان می دهند. اما ممکن است که فرد در تمرکز و توجه مشکلی نداشته باشد. برای مثال یک دفعه وسط خیابان می دود.
در این دسته فرد بیش فعال ترکیبی از علائم دو گروه قبلی را به طور همزمان دارد.
علائم اصلی بیش فعالی به طور کلی همین نشانه های ذکر شده در بالا است. اما براساس گزارشات بدست آمده در دختران مبتلا به بیش فعالی عمدتا عدم توجه و تمرکز بیشتر دیده شده. البته مدل ظاهر شدن این علائم در دختران متفاوت بوده.
برخی از نشانه های بیش فعالی هستند که در اکثر دختران مبتلا به این اختلال ظاهر می شود. از میان این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:
دختران مبتلا به بیش فعالی به سادگی دچار حواس پرتی شده و توجه کردن برای آنان سخت است. برای مثال هنگام انجام تکالیف با کوچکترین صدای خارجی تکالیف را رها کرده و به آن موضوع می پردازند.اما اگر موضوع یک فعالیت برایشان جالب باشد به کل توجهشان به اون موضوع جلب می شود. برای گرفتن مشاوره رایگان از متخصصین مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر با شماره 02144206861 تماس بگیرید.
در برخی از موارد بیش فعالی دختران موجب شده که آنان همانند پسرها دائما بدوند و در یک جای ثابت ننشینند. به طور مثال نشستن بر روی یک صندلی آن ها را کلافه کند. در برخی موارد دیگر دیده شده که آنها آرام هستند ولی دچار دودلی در تصمیماتشان می شوند.
تکنشگری در دختران به دلیل اینکه احساساتی تر هستند ممکن است مشکلاتی در خصوص عدم کنترل این احساسات بوجود آورد و باعث شود در ارتباط با دیگران و ارتباطات عاطفیشان به مشکل بخورند. در برخی موارد دیده شده است که آنان بخوبی در زمان حرف زدن با دیکران نمی تنوانند در آن لحظه به حرف های خود فکر کنند و دوستان صمیمی خود را از دست می دهند.
یکی دیگر از علائمی که دختران در اختلال بیش فعالی ممکن است تجربه کنند مشکل در برقراری نظم است. دیده شده که در خانه یا محل کار این اختلال برایشان مشکل ساز شده و اسناد و یا لوازم مهم را گم می کنند. همچنین هنگامی که از آن ها خواسته می شود که از یک الگوریتم خاص و منظم استفاده کنند و کارها را پیش ببرند اذیت شده این کار برایشان بسیار سخت است.
طبق تحقیقات انجام گرفته در سال های اخیر، زنان و دختران دچار بیش فعالی نشانه های درونی این اختلال را دارند و ممکن است دیگران به ندرت متوجه این اختلال در آنها شوند. البته این نیز وجود دارد که آنها نسبت به پسران روش های هوشمندانه تری را در مقابله با این نشانه ها برای پنهان کردنشان از سایرین به کار می گیرند. در نتیجه ممکن است فردی که از قبل تجربه برخود با بیش فعالی پسران را داشته است، متوجه علائم بیش فعالی در دختران نشود.
دختران بیش فعالی که تا سنین بالاتر اختلال آن ها تشخیص داده نشده است، ممکن است در آینده در برخی از مراحل زندگیشان به مشکل بخورند. مثلا:
آقای لیتمن، یکی از پزشکان متخصص این حوزه نویسنده کتاب های زیادی در خصوص بیش فعالی دختران بوده دائما به این نکته اشاره دارند که اگر دختران قبل از رسیدن به سنین بالا اختلال خود را درمان نکنند یقینا در ادامه زندگی در برخی فاکتور های اساسی زندگی به مشکل می خورند.
متخصصین بر این باورند که ممکن است بیش فعالی در دختران با تعداد دیگری از اختلالات ذهنی همراه باشد. تشخیص تمامی آنها قبل از معالجه لازم می باشد. برای مثال اختلالات اضطرابی و پرخوری عصبی از این اختلالات می باشند. برای گرفتن مشاوره رایگان از متخصصین مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر با شماره 02144206861 تماس بگیرید.
دکتر لیتمن به این نکته نیز اشاره دارد که در مقایسه با پسران، دختران مبتلا به بیش فعالی بیشتر در خطر اعتیاد و رفتارهای جنسی خطرناک می باشند.
خطر ابتلا به بیماری هایی همچون فیبرومیالژیا که منشا استرسی دارند و موجب بوجود آمدن درد بدنی و خسته شدن سریع میشود.
بی انگیزگی در انجام کارها و عدم پشت کار
هریک از این علائم بیش فعالی به تنهایی می تواند باعث بوجود آمدن مشکلات زیادی شود و احتمال شکست و عدم موفقیت را در ادامه زندگی افزایش دهد.
دختران مبتلا به بیش فعالی ممکن است سعی زیادی برای بهتر شدن وضعیت تحصیلی و نظم دادن به کارها و مسائل درسی خود کنند. اما با این حال بازهم موفق به اجرای این برنامه ها و انجام مسئولیت های محول شده به آنها نشوند.
حواس پرتی در کلاس درس یا جایی دیگر و خیال پردازی درمورد مسائل بی اهمیت .در میان صحبت دیگران بدون مقدمه ای حرف زدن و قطع کردن صحبت آنها. عدم توجه و تمرکز کافی در محیط های درسی و یا ارتباطات دوستانه. از یاد بردن مطالبی که تازه خوانده اند و یا از فرد دیگری شنیده اند.
وراثت: یکی از اعضای خاواده دچار بیش فعالی یا بیماری روانی دیگری باشد
اگر مادر خانواده سابقه استفاده از مواد مخدر داشته باشد یا این که در زمان بارداری سیگار بکشد
این که فرزند زودتر از موعد بارداری به دنیا آمده باشد
نداشتن رژیم غذایی مناسب مادر هنگام بارداری یا بودن در محیط هایی که سموم مختلف وجود داشته باشد
همان طور که در ابتدای مقاله گفتیم، دختران مبتلا به بیش فعالی علائم پنهان تر و مختلفی دارند. این علائم در پسران به طور مشخص تر و واضح تری دیده می شوند.
به طور مثال در هنگام عصبانیت پسرها معمولا عصبانییت خود را به سایرین نشان می دهند، در صورتی که در دختران این طور نبوده و غالبا این عصبانیت را پنهان کرده و در درون خود حفظ می کنند.
همین طور طبق گفته متخصصین بیش فعالی، در دختران بیش از پسران دیده شده است که فرد به خود آسیب وارد کند و یا به خودکشی دست بزند و این علائم با افزایش سن شدت یافته و تخریب بیشتری را به همراه خواهند داشت. برای گرفتن مشاوره رایگان از متخصصین مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر با شماره 02144206861 تماس بگیرید.
در صورت مشاهده علائم اختلال بیش فعالی در دختران، بهتر است که هرچه زودتر به یک متخصص مراجعه کنید و علائم را برای او شرح دهید. متخصصین علوم اعصاب شناختی و یا روانشناسان در این حوزه می توانند در تشخیص و بهبودی آنان کمک کنند.
متخصصین با توجه به وضعیت بیمار ممکن است روش های مختلفی را برای درمان بیش فعالی او در نظر بگیرند. البته تاثیر زیاد خانواده و فضایی که برای او بوجود می آورند بسیار حائز اهمیت است.
خانواده باید در مورد این اختلال مطالعه کند و اطلاعات خود را در خصوص بیش فعالی دختران بالا ببرد و تا بهبودی کامل به او کمک کند.از جمله مواردی که برخورد خانواده در آنها می تواند تاثیر گذار باشد، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
در برخی موارد بدلیل تشابه علائم بیش فعالی در دختران با بیماری ها و اختلالات دیگر، ممکن است به اشتباه این بیماری ها را با بیش فعالی اشتباه بگیرند. لذا خواهشمندیم برای اطمینان حتما به یک متخصص مراجعه کنید و وضعیت شرایط جسمی او را نیز بیان کنید. برخی از این بیماری ها که ممکن است با بیش فعالی اشتباه گرفته بشوند عبارت اند از:
لازم است که قبل از مراجعه به متخصص نبود این بیماری ها و اختلالات در فرد کنترل شود. برای گرفتن مشاوره رایگان از متخصصین مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر با شماره 02144206861 تماس بگیرید.
لطفا ما را در صفحه اینستاگرام خود دنبال کنید:
اینستاگرام مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر